Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Berlinere, der spiser i kantiner, skal fremover spise mere økologi, idet man fra tysk politisk side har valgt at sætte fokus på økologi i offentlige kantiner. Også tyske, private aktører tager førertrøjen på i øko-debatten. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Tyskerne skal spise mere dansk økologi

Der er et stort potentiale for salg af dansk økologi til tysk foodservice-marked. Danske virksomheder er sammen med L&F på eksportfremstød.

13 danske virksomheder er sammen med Landbrug & Fødevarer og Eksportrådet i Berlin den 29.-30. oktober på eksportfremstød i den tyske hovedstad. Blandt de deltagende virksomheder, der beskæftiger sig med grønsager, frugt og bær, er Gasa Odense, Gasa Nord Grønt og SeiMei.

Over 170.000 berlinere spiser hver dag i en kantine. Og netop i Berlin har man fra politisk side valgt at sætte fokus på økologi i offentlige kantiner, ligesom der arbejdes på at åbne et stort, økologisk madhus i 2020, som skal rådgive køkkener i forhold til økologisk omlægning.


Stort potentiale

- Både i Berlin og i flere delstater i Tyskland arbejdes der politisk på at øge den økologiske andel i de offentlige køkkener, herunder børnehaver, skoler, offentlige kantiner og catering til offentlige arrangementer, siger Tanja Asmussen, eksportrådgiver hos den danske ambassade i Tyskland.

Ifølge seniorkonsulent Sarah C. S. Fuglsig, L&F’s afdeling for handel & marked, er der et rigtig stort potentiale for at eksportere mere dansk økologi til det tyske foodservice-marked.

- Hvis den begrænsede markedsandel, de har i dag, nærmer sig øko-andelen i tysk detail, taler vi om op til 3,6 milliarder euro, siger Sarah C. S. Fuglsig i en pressemeddelelse.


Målsætning om 100 procent økologi

I kraft af sin størrelse har Berlin mulighed for at fastsætte sine egne økologiske standarder og mål i de offentlige institutioner og har derfor mulighed for at sætte dagsordenen indenfor økologi i den tyske, offentlige bespisning og i storkøkkener generelt.

Danmark bliver fra tysk side set som foregangsland på den økologiske agenda.

- Tyskerne er eksempelvis nysgerrige på, hvordan det er lykkes at omlægge København kommunes storkøkkener til omkring 90 procent økologi.

I Berlin mødes de danske, økologiske virksomheder med tyske storkøkkener og grossister, også flere private aktører som f.eks. Vattenfalls kantiner, der har en målsætning om 100 procent økologi.

- Vattenfall er på udkig efter råvarer og metoder til at indfri det mål, og her kommer de danske virksomheder på banen, fordi de kan levere på netop dét, lyder det fra Sarah C. S. Fuglsig.


Deltagende virksomheder

  • Gasa Odense
  • Gasa Nord Grønt, Brabrand
  • SeiMei, Nakskov
  • Thise, Skive
  • Green Gourmet, Randers
  • Danish BiOrganic, Hinnerup
  • DAVA Foods, Hadsund
  • Falengreen, Skanderborg
  • Jakobsens, Aulum
  • Original Chia, Sønderborg
  • A.C. Perch, København
  • Naturli', Randers
  • Hanegal, Haderslev