Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Et hold af internationale forskere har udviklet en global diæt, som de mener både kan forbedre folkesundheden og skabe en bæredygtig fødevareproduktion. Diæten indebærer et større indtag af grønt, frugt og nødder. (Foto: Colourbox)

Spis dobbelt så meget grønt, frugt og nødder

Mere frugt og grønt samt flere nødder og bælgfrugter skal redde klimaet og sundheden på verdensplan.

Et hold af internationale forskere har udviklet en global diæt, som de mener både kan forbedre folkesundheden og skabe en bæredygtig fødevareproduktion.

Diæten vil gøre både mennesket og planeten sund, men forskerne er dog opmærksomme på, at det ikke er alle verdenshjørner, der har lige adgang til forskellige fødevarer.

Vi skal på verdensplan spise dobbelt så meget frugt, grønt, nødder og bælgfrugter – og halvere forbruget af kød og sukker, lyder anbefalingen i den rapport, der netop er offentliggjort i lægetidsskriftet The Lancet.


Drastisk ændring af madvaner


Ifølge 37 specialister fra 16 forskellige lande, der har arbejdet på rapporten i tre år, er det afgørende, at der sker en drastisk ændring i vores madvaner.

Det forklarer blandt andre den svenske professor Johan Rockström, forsker i bæredygtighed og ressourcer ved Stockholm Universitet, som er en af de mange hjerner bag rapporten.

- Menneskeheden er en trussel mod klodens stabilitet. For at redde planeten kræver det intet mindre end en global landbrugsrevolution, siger han om diæten.


Sådan ser den optimale tallerken med mad ud ifølge forskerne. Halvdelen er grønsager og frugt, og kun en beskeden del – det røde felt – er protein fra kød. Foto: Healthy Diets From Sustainable Food Systems: Food Planet Health.



Én bøf og fire æg… om ugen


Ifølge forskerne lider tre milliarder mennesker af fejlernæring, og ser man på den nuværende fødevareproduktion, bidrager den ikke blot til den globale opvarmning, den skader også biodiversiteten og øger forureningen.

Og når verdens befolkning i 2050 ventes at nå 10 milliarder mennesker, vil det være umuligt at brødføde alle med sund og bæredygtig mad, hvis ikke de globale spisevaner ændres drastisk, lyder det.

Derfor har forskerne udregnet, hvad vi hver især burde spise om ugen, hvis udviklingen skal vendes.

Én bøf svarer til den mængde rødt kød, man burde spise om ugen. Og mindre end fire æg om ugen. Derudover anbefaler forskerne, at man begrænser sit forbrug af mælkeprodukter til det, der svarer til et glas mælk om dagen.


Fakta