Tørrede ærter og bønner er blandt de produkter, der lanceres under mottoet ’Æd den og red den’ - et initiativ, der skal holde genpuljer intakt. Amandas ært er en sød, grøn og høj ært, der kan anvendes både grøn og tørret. Carlos Favorit er en blåsort bønne.
(Foto: Annemarie Bisgaard)
Smag en ori'gen'al
Under mottoet ’Æd den og red den’ sætter Randers Regnskov og en række fødevareproducenter fokus på at bevare generne i sjældne danske kulturplanter og husdyrracer.
05. Aug 2019
af
Annemarie Bisgaard
Randers Regnskov har i samarbejde med en række økologiske landmænd, Seges, Aarhus Universitet og Randers kommune lanceret en ny mærkningsordning til bevaringsværdige plantesorter og husdyrracer.
Målet med mærkningsordningen er at bevare de genetiske ressourcer under mottoet "Æd den og red den". Sultne forbrugere skal så at sige være med til at bevare truede racer og sorter med kniv og gaffel.
Projektet fokuserer på at bevare den del af biodiversiteten, der er skabt som fødevarer til mennesker, og den type biodiversitet kan – i modsætning til den vilde natur – ikke bevares uden menneskelig involvering, mener samarbejdspartnerne.
Den nye ordning kører foreløbigt som et forsøg i 2019, og flere økologiske producenter som blandt andet Aarstiderne, Skovsgaard Gods og Brænderiet Enghaven er hoppet med på vognen.
Eksempler på origenale produkter
En række økologiske fødevareproducenter har lanceret de første produkter, der bærer det nye bevaringsmærke ORIGENAL under mottoet ”Æd den og red den”.
- Gamle ærtesorter fra Aarstiderne.
- Frugtbrændevin fra Brænderiet Enghaven.
- Frisk most af gamle æblesorter.
- Is af ’Løvskal kirsebær’ fra Ny Lundgaard Ismejeri.
- Øl på gamle kornsorter fra Skovsgaard Gods.
- Brød af gamle kornsorter fra Sørens Brød.
- Pølser af sortbrogede jyske malkekvæg.