Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Tvedemose var et ud af 62 landbrug, som søndag den 15. september åbnede dørene for nysgerrige forbrugere, der gerne ville se, hvordan et moderne landbrug ser ud. I indkørslen blev gæsterne budt velkommen, fik en informationsfolder og anvisning om, hvor de skulle parkere. (Foto: Stig F. Nielsen)

Pluk og smag en champignon

Tvedemose i Lundby var én af 62 virksomheder, som inviterede indenfor til Åbent Landbrug søndag den 15. september. Ikke mindre end 650 forbrugere tog imod invitationen.

Søndagens Åbent Landbrug, hvor 62 gårde over hele landet inviterede indenfor, blev en succes trods regn og blæst.

85.000 børn og voksne tog imod tilbuddet og brugte en del af søndagen til at se, høre, klappe og smage på nogle af de produkter, danske landmænd producerer.


I ventetiden indtil næste rundvisning begynder var der mulighed for at ’køre’ på en veteran Porchetraktor. Foto: Stig F. Nielsen.


Frederik Hansen, 4. generation på virksomheden Tvedemose, fortæller om virksomhedens opstart af champignon i 1963 på grund af dårlig økonomi i landbruget. Svampene blev dyrket i svinemøg i et malkerum. Her i kompostafdelingen produceres vækstmediet ud fra økologisk hestemøg fra 1.000 rideheste iblandet halm og hønsegødning fra egen æggeproduktion ved Guldborg. Svampene lever af cellulosen i stråene. Foto: Stig F. Nielsen.



Hele produktionsforløbet

Tvedemose i Lundby var en af dem, som åbnede dørene, og ikke mindre end 650 forbrugere benyttede sig af muligheden for at se den spændende produktion. Der var specielt mange småbørnsfamilier og ældre, som havde taget imod tilbuddet.

Virksomheden har 270 hektar landbrug med korn, raps og græsfrø – men det var slet ikke dét, der var fokus på! Det var selvfølgelig produktionen af økologiske svampe.

En af dagens aktiviteter var en guidet rundtur omkring hele produktionsforløbet af champignon lige fra hestemøget til at champignonerne ligger i bakkerne klar til afsendelse til butikkerne.

I et af dyrkningsrummene fik gæsterne lov til selv at plukke en champignon og smage på den, hvilket mange benyttede sig af.


Tvedemose køber årligt 7-8000 økologiske bigballer halm, som de leverer til rideskolerne og får så hestemøget retur. Efter kompostafdelingen bliver komposten pasteuriseret ved 57 grader for at dræbe mider og fluelarver. Den producerede ammoniak opsamles og anvendes i produktionen. Nu er komposten klar til at blive podet med mycelium. Foto: Stig F. Nielsen.


Næste trin er at lægge den podede kompost ind i et af de 28 dyrkningsrum med 90 kilo kompost pr. kvadratmeter. Inden da dækkes den med fem centimeter tykt lag mosesphagnum fra Tyskland, som har nogle helt specielle bakterier, som er nødvendige for, at champignonerne gror. Temperatur og fugtighed styres automatisk. Der er nu for 70.000 kroner materialer i dyrkningsrummet! Foto: Stig F. Nielsen.


Efter 13 dage er champignonerne klar til at blive plukket. 1. bræk består af tre plukninger, hvorefter der holdes en pause på seks dage, hvorefter man går i gang med 2. bræk, som også forløber over tre dage. Herefter skæres det øverste lag af, og de sidste champignoner anvendes i snitteriet, mens den brugte kompost sælges til haveejere og økologiske gartnerier. Gæsterne fik her lov til selv at plukke en champignon og prøvesmage den. Foto: Stig F. Nielsen.


Der er 140 ansatte i virksomheden, 70 til hverdag, som arbejder i tre-holdskift mellem kl. 05 og 23 og 70 ungarbejdere i weekenden, som arbejder i to-holds skift. Plukkeakkorden er 30 kilo eller 150 bakker pr. time (se foto). Foto: Stig F. Nielsen.


I snitteriet producerer de 15.000 enheder pr. dag, mens der i pakkeriet bliver pakket 25.000 bakker champignon dagligt, hvoraf de 98 procent går til det danske marked. Dertil kommer produktionen af specialsvampe. Foto: Stig F. Nielsen.


Tvedemose producerer også en række specielsvampe som kejserhat, enoki og bøgehatte, som man kunne høre meget mere om ved Dorte. Foto: Stig F. Nielsen.


Så var der mulighed for at smage på den ene nyhed, som snart kommer på markedet: tørret økologisk frugt og grønt uden tilsat fedt og salt, som kan bruges som topping eller snacks. Foto: Stig F. Nielsen.


En anden nyhed, som endnu er under udvikling, er et vegansk svampeprotein, der kunne smages i form af retten Chili con svamp. Foto: Stig F. Nielsen.


Det var muligt at købe en lang række af Tvedemoses produkter: champignon, porto bello, østershatte, små poser med tørret frugt og grønt samt produkter fra Nymannsgård: Æblejuice, æblevin, pærer og friske æg. Foto: Stig F. Nielsen.


Præsentation af nye produkter


Derudover var der mulighed for at smage på forskellige svampeprodukter og ikke mindst nogle af nyhederne fra Tvedemose, som snart kommer i butikkerne: Økologisk tørret frugt og grønt i form af tørre gule og røde løg, blandede rodfrugter samt æbler fra egen plantage.

Tvedemose har gang i produktudviklingen af et vegansk produkt i form af svampeprotein, som man kunne smage i en hjemmelavet Chili con svamp - en velsmagende og mættende ret.

- Vi skifter mellem at være med i Økologisk Høstmarked og Åbent Landbrug. Formålet er at fortælle og vise forbrugerne, hvor fødevarerne kommer fra, og vise dem, at vi bruger ny teknologi i produktionen. Og så har vi mulighed for at præsentere dem for vores nye produkter, fortæller dagens vært Christian Hansen, som er tredje generation på ejendommen.

Interessen omkring virksomhedens medvirken i Åbent Landbrug har været stor, og Christian Hansen har været med i to radiointerviews og et TV-indslag.


Dagens vært, Christian Hansen, med adm. direktør Anne Ahrnung, Landbrug & Fødevarer. Foto: Stig F. Nielsen.



Åbent Landbrug på Nymannsgård


I 2018 købte Tvedemose blandt andet Nymannsgård ved Guldborg, hvor der er produktion af økologiske æbler og pærer samt æg. Formålet var primært at sikre forsyningen af økologisk hønsegødning til svampeproduktionen i Lundby.

Også på Nymannsgård holdt de Åbent Landbrug, hvor Kirsten Hansen sørgede for rundvisninger i frugtplantagen, hvor hønsene går rundt, og i mosteriet. Her kan man levere sine egne æbler og få mosten retur den efterfølgende weekend.


Fakta


Besøgstal ved Åbent Landbrug i udvalgte bedrifter med frugt, bær og grønt:

  • Tvedemose, Lundby 650.
  • Nymannsgård, Guldborgsund 262.
  • Kildemarksgården, Haslev 750.
  • Rokkedysegård, Værløse 1.400.
  • Orskov Foods, Oure 516.
  • Axel Månsson, Brande 3.531.