Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I fjerde kvartal 2018 blev der igen fundet mange danske frugter og grønsager uden rester, kan man læse i Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets rapport. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i kosten 2018 - 4. kvartal

Resultaterne fra den danske pesticidkontrol fra fjerde kvartal sidste år viser, at ingen af de påviste pesticidrester er udgør en sundhedsmæssig risiko.

Afrapporteringen af fjerde kvartal 2018 omfatter resultaterne fra 463 konventionelle eller økologiske stikprøver og mistankestikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønsager, forarbejdede produkter og kød.

I kvartalsrapporten indgår resultater både for prøver udtaget som repræsentative for det danske marked (stikprøver) og prøver udtaget på grund af mistanke.


Én eller få stikprøver

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun er tale om én eller ganske få stikprøver, derfor skal tallene tages med forbehold.


13 prøver over grænseværdi

I 13 af prøverne fra fjerde kvartal 2018 blev der fundet indhold af pesticidrester med overskridelser, heraf dog ingen danske produkter.

I flere enkeltprøver er der fundet flere pesticidrester med overskridelser f.eks. basilikum fra Israel (tre overskridelser), forårsløg fra Laos (fire overskridelser), friske juteblade fra Jordan (to overskridelser), sød basilikum fra Laos (fire overskridelser), to prøver vandspinat fra Laos med to henholdsvis fire overskridelser.

DTU Fødevareinstituttet vurderer dog, at ingen af de påviste pesticidrester er vurderet til at udgøre en sundhedsmæssig risiko.


Danske produkter uden rester

I fjerde kvartal 2018 er der følgende danske produkter uden fund af rester:

  • Agurk (1 prøve)
  • Basilikum (2 prøver)
  • Blomkål (1 prøve)
  • Broccoli, økologisk (2 prøver)
  • Broccoli (4 prøver)
  • Champignon (4 prøver)
  • Gulerod (økologisk) (1 prøve)
  • Hvidkål (3 prøver)
  • Kinakål (1 prøve)
  • Kålroe (1 prøve)
  • Porre (økologisk) (1 prøve)
  • Porre (1 prøve)
  • Pære (økologisk) (2 prøver)
  • Rødbede (1 prøve)
  • Rødkål (1 prøve)
  • Salat, iceberg (1 prøve)
  • Savoykål (1 prøve)
  • Selleri (2 prøver)
  • Spidskål (2 prøver)
  • Sød basilikum (1 prøve)


Stikprøver med fund under grænseværdien

I gruppen, hvor der er fundet indhold af rester under grænseværdien (MRL), er der:

  • Grønkål (66 procent / 3 prøver)
  • Gulerod (20 procent / 5 prøver)
  • Jordbær (50 procent / 2 prøver)
  • Kartoffel (8 procent / 13 prøver)
  • Pastinak (50 procent / 4 prøver)
  • Pære (14 procent / 14 prøver)
  • Rosenkål (75 procent / 4 prøver)
  • Salat (100 procent / 1 prøve)
  • Spinat (100 procent / 1 prøve)
  • Tomat (17 procent / 6 prøver)
  • Æbler (38 procent / 13 prøver) 


Stikprøver med fund over grænseværdien

Der er ikke fundet indhold af rester over grænseværdien (MRL) i dansk frugt og grønt. 

Kvartalsrapporten kan læses her.