Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Coop sænker grænseværdi for pesticidrester med 50 procent. Dagligvarekoncernen vil afbryde samarbejdet med leverandører, der ikke lever op til de nye standarder. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Nye krav til færre pesticidrester fra Coop

Coop stiller nu en række nye krav til anvendelsen af pesticider i frisk frugt og grønt. Koncernens mål er en fremtid uden pesticidrester.

Coop tager vi et stort skridt mod at komme pesticidrester i danskernes fødevarer til livs. Koncernen vil sænke de officielle grænseværdier for pesticidrester med 50 procent.

- Derfor indfører vi en række ekstra krav til anvendelsen af pesticider i vores friske frugt og grønt, uden at det går ud over pris og kvalitet. Flere af vores leverandører er enige med os i, at brugen af pesticider kan reduceres yderligere, og vi mener, tiden nu er inde til handling, siger Signe Frese, CSR Direktør hos Coop.

De nye tiltag skal sikre, at flere varer fremover bliver helt fri for pesticidrester, og at de mest problematiske pesticider slet ikke anvendes.


Bryder leverandørsamarbejde

Helt konkret indfører Coop bl.a. en grænseværdi for pesticidrester i frugt og grønt på bare halvdelen af, hvad EU og de danske myndigheder i dag tillader.

Det betyder, at Coop i sidste ende vil afbryde samarbejdet med de leverandører, der ikke lever op til Coops nye standarder.


Danske producenter er langt fremme

Ifølge Coop er dansk fødevareproduktion langt fremme, når det gælder reduktionen af pesticider. Sådan er det  ikke altid med det frugt og grønt, de får fra lande uden for EU, skriver koncernen i en pressemeddelelse.

Derfor indfører Coop i sin nye pesticidstrategi et konkret forbud mod 37 problematiske pesticider, og Coop vil løbende udvide listen. De 37 pesticider er allerede forbudt i EU, men tilladt i mange lande udenfor EU. Det er f.eks. ukrudtsmidler som Ramrod, Treflan og Atrazin, skadedyrsmidler som Thiodan og Skipper samt svampemidler som Afugan.

- Når vi ser på vores danske avlere, gør de det godt, og vi er sikre på, at hvis producenter uden for landets grænser gjorde ligesådan, ville vi allerede være rigtigt langt.

- Men indtil da, må vi som detailhandel tage sagen i egen hånd, og derfor indgår vi fremover ikke indkøbsaftaler med leverandører, som anvender en eller flere af de 37 pesticider, siger Thomas Roland, CSR-chef hos Coop.


Bekymrede danskere

Brugen af pesticider er også noget, der vækker bekymring hos danskerne. Nye tal viser, at tre ud af fire af de danske forbrugere er bekymrede over, at der er pesticidrester i vores mad.

- Pesticidrester i vores fødevarer er noget, der bekymrer rigtig mange mennesker. Det er helt naturligt at der er denne bekymring, blandt andet fordi førende forskere påpeger, at der er god grund til at gå længere end loven i dag kræver, når det handler om at reducere mængden af uønskede kemiske stoffer.

Det, at vi kan halvere grænseværdierne og stadig have masser af varer på hylderne, kan forhåbentlig betyde, at politikere myndighederne på længere sigt nedsætter de officielle grænseværdier for pesticidrester, siger Thomas Roland.


Oplysning til forbrugerne

Coop har lavet en ny hjemmeside, der oplyser forbrugerne om pesticider. Se siden her. Her er der også et møde med tre af Coops danske frugt- og grønsagsproducenter. 

På hjemmesiden svarer Coop også på spørgsmålet om, hvorfor Coop ikke bare forbyder alle pesticidrester:

"Pesticider bruges til produktion af langt de fleste varer. En lang række varer vil slet ikke kunne produceres uden. Derfor handler vores strategi om at sikre, at pesticidresterne i varerne minimeres eller fjernes. Vi tilstræber, at have et bredt sortiment af økologiske varer, som man kan købe, hvis man helt ønsker at undgå brug af syntetiske pesticider. De økologiske varer er dog dyrere at fremstille, blandt andet fordi der er en lang række stoffer, som ikke må bruges i den produktion", lyder svaret.