Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Til grønsagshadermiddagene er der ingen løftede pegefingre, ingen snak om sundhed og ernæring, kun servering af velsmagende grønsagsretter suppleret med gode råd om, hvordan man kan komme i gang med at spise flere grønsager. (Foto: Stig F. Nielsen)

Grønsagshadermiddag i Østrup Forsamlingshus

Torsdag den 19. september inviterede Frugtformidlingen sammen med tre lokale grønsagsproducenter til grønsagshadermiddag i Østrup Forsamlingshus.

Trine Krebs, Frugtformidlingen, sørgede for, at stemningen i Østrup Forsamlingshus ved otterup på Fyn hurtig blev let og god blandt de knapt 50 deltagere, som havde vundet en billet til grønsagshadermiddagen.

Gæsterne kendte kun hinanden parvis, hvor den ene havde indstillet den anden som grønsagshader på Dansk Gartneris facebookside og så vundet to billetter til aftenens arrangement.

I teorien skulle gæsterne komme fra lokalområdet indenfor en radius på 40 kilometer men udover enkelte helt lokale, kom der gæster helt fra Vejle og Fredericia.

Middagen i Østrup Forsamlingshus var den fjerde ud af ti, hvor de resterende afholdes i løbet af efteråret rundt omkring i hele Danmark.


Der har været stor interesse fra pressens side for grønsagshadermiddagene. I Østrup Forsamlingshus kom P4 Radio Fyn og lavede et fire minutters interview, og en journalist fra Fyns Stiftstidende deltog under hele middagen. Foto: Stig F. Nielsen.



Én regel

- Der gælder én regel her i aften: Man er modig, når man smager, og det er helt OK at spytte ud. Der kommer otte-ni forskellige retter ind på bordene, indleder Trine Krebs, Frugtformidlingen, middagen for grønsagshadere.

- Der står en spand for enden af bordet. Kan I regne ud, hvad den skal bruges til? I er til smagning, og hvis man oplever en vis grad af ubehag, så spyt ud! Det er helt OK. Det er derfor vi er her i aften: Vi skal smage på grønsagerne.


Trine Krebs, Frugtformidlingen, byder gæsterne velkommen til grønsagshadermiddagen. Foto: Stig F. Nielsen.



Suppe, ’steg’ og ’is’

Menuen passede godt ind i det gamle forsamlingshus, nemlig suppe. ’steg’ og ’is’ – bortset fra at ’stegen’ bestod af otte-ni forskellige grønsagsretter, og ’isen’ var en jordskokmazarin.

Grønsagerne til menuen var leveret af tre lokale grønsagsproducenter – Glade Grønsager, Anders & Steen Hansen I/S og Esbechgaard – der også agerede som hjælpere og serveringspersonale i løbet af aftenen.

I køkkenet stod Christine Bille Nielsen som køkkenchef samt Nicoline Lund Gundtoft og Trine Krebs som køkkenmedhjælpere.


Michael Kongstad, Glade Grønsager, hjalp til og serverede grønkålssuppe for gæsterne. Foto: Stig F. Nielsen.


Træne grønsagsmusklen

- I Danmark har vi ikke en egentlig grønsagskultur, så mange af os er ikke vokset op med at være introduceret for grønsager, fortæller Trine Krebs. - Derfor skal vi træne en muskel med flere grønsager.

- Det er derfor vi er kommet i dag. Jeg har lagt nogle råd på Jeres tallerkener, som jeg har samlet sammen igennem 16 år om. De handler om, hvordan I kommer i gang med at spise flere grønsager.

- Det er lidt som at lære at cykle, men det er meget sværere og tager længere tid. Man skal spise en ting mange gange, før man får præference. Alle kan lære at spise alt – hvis bare man træner, fastslår Trine Krebs.

Inden desserten skal alle op og stå og synge Trine Krebs’ grønsagshadersang, som går på melodien ’Når en peberkagebager’ fra Dyrene i Hakkebakkeskoven.


Selvom man kun er otte år og grønsagshader, så kunne Ida godt spotte, at der blandt bordpynten lå en agurk, som var lidt anderledes. Michael Kongstad forklarede, at det var en kaktusagurk. Foto: Stig F. Nielsen.


Brug friske grønsager, og gør det simpelt!


Kok Christine Bille Nielsen svarede på spørgsmål og gav nogle generelle råd om tilberedning af grønsager.

- Når man bruger helt friske grønsager, ja så er retten nærmest halvvejs hjemme, understreger Christine Bille Nielsen. – Og så tilbereder jeg grønsagerne lidt mere end moden foreskriver. På den måde udvikler de mere smag og sødme og bliver også lidt mere venlige.

- Stik i grønsagen med en lille spids kniv, og mærk om den er mør men stadigvæk med et lille bid i. Gør det simpelt, ligesom vi har gjort her i aften.

Læs mere om grønsagshadermiddagen i Gartner Tidende nr. 12.

Arrangementerne er finansieret af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.



Der blev tager mange fotos af de smukke og farverige anretninger. Foto: Stig F. Nielsen.


Kok Christine Bille Nielsen og Nicoline Lund Gundtoft lægger sidste hånd på de fyldte peberfrugter med kartoffel. Foto: Stig F. Nielsen.


Gæsterne var hurtige til at ryddet bordet for pynten og overskydende grønsager. Foto: Stig F. Nielsen.