Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Onsdag den 30. oktober kårede Goforlocal Danmarks bedste gårdbutik, Danmarks bedste lokalproducent og Årets Ildsjæl ved et festligt arrangement i Food Innovation House i Vejle. (Foto: Stig F. Nielsen)

Goforlocal-prisen 2019

Den sidste onsdag i oktober uddelte Goforlocal tre forskellige priser: Danmarks bedste gårdbutik 2019, Danmarks bedste lokalproducent 2019 og Årets Ildsjæl.

Der var lagt op til fest i Food Innovation House i Vejle, da Goforlocal onsdag den 30. november hyldede landets bedste gårdbutikker og lokalproducenter.

60 gæster var mødt op til et arrangement med to indlæg, en overdådig buffet fyldt med lokale produkter og sidst og ikke mindst til kåringen af årets vindere.


De tre statuetter, som blev uddelt onsdag den 30. oktober: Danmarks bedste gårdbutik 2019, Danmarks bedste lokalproducent og Årets Ildsjæl 2019. Foto: Stig. Nielsen.



Lokalproducent og gårdbutik

Konkurrencen om Årets Gårdbutik og Årets Lokalproducent har løbet hen over hele sommeren, hvor flere tusinde forbrugere har kunnet stemme på deres favoritter blandt mere end 350 forskellige gårdbutikker og lokalproducenter landet over.

De tre virksomheder, som havde fået flest stemmer i de to kategorier, blev de nominerede. 


Dommerjury bestemte

På selve dagen besluttede en dommerjury, hvem af de tre virksomheder i hver kategori, som skulle have priserne.

De tre jurymedlemmer var Flemming Birch, Birch & Birch, Iben Krog Rasmussen, Tænketanken Frej og Per Mandrup, leder af Culinary Institute.

Jurymedlemmerne besidder ekspertiser indenfor forbrugeradfærd, detailhandel, gastronomi, bæredygtighed og samfundsforhold.


Jesper Zeihlund, t.v., Nationalt Center for Lokale Fødevarer fik prisen som Årets ildsjæl. Gyda Bay, Food Innovation House, begrundede valget, mens Niels Reinau, partner i Goforlocal, overrakte statuetten. Foto: Stig. Nielsen.


Årets Ildsjæl

Men inden vinderne af de to kategorier blev kåret, blev prisen Årets Ildsjæl, som er en personlig pris, uddelt.

- Det er en mand, som jeg har fulgt med i de sidste 10 år. Første gang, jeg mødte ham, var til et arrangement om fødevarer i Region Midtjylland. Her kom en sjællænder, en rigtig speedsnakker, det var fuldstændig fantastisk, fortæller Gyda Bay, Food Innovation House.

- Han fortalte nogle sindssyge gode historier med nogle rigtig gode læringspunkter om, hvordan man kan gøre det lettere for producenterne og tage noget af det administrative bøvl, så de ikke skal sidde med det.

- Han har arbejdet med rigtig mange initiativer og været super god til at få tingene ned i øjenhøjde: Hvor er der nogle midler, hvordan kan jeg få fat i dem, uden det bliver for bøvlet, hvor er de rigtige bestyrelsesmedlemmer, og hvor er de faciliteter, så jeg kan begynde at lave de her ting?

- Så på den måde er han en rigtig ildsjæl. Derfor er det en kæmpe ære for mig at få lov til at udnævne Årets ildsjæl 2019: Jesper Zeihlund.


De tre nominerede gårdbutikker: Byens Gårdbutik i Svendborg, årets vinder Gårdbutikken Økoladen i Ringkøbing ved Britta Pedersen, og Sybergkvæg i Kerteminde. Foto: Stig. Nielsen.



Nødt til at stå sammen

- Tusind tak, det er jo altid rart, at der er nogen, som klapper af én! Historien starter med, at ordet lokale fødevarer bliver et boss word, alle går rundt og snakker om det. Det er blevet hypet, og det er en stor sag, indleder Jesper Zeihlund, Nationalt Center for Lokale Fødevarer.

- Men hele vores handelssystem, detailsystem og landbrugssystem passer ikke sammen med de lokale fødevarer. Derfor er der en opgave med at formidle om de lokale fødevarer og prøve at hjælpe de her mennesker, der gerne vil gøre noget godt for de lokale fødevarer.

- Når man har en viden, så har man også en forpligtigelse til at give den videre til nogle andre, som kan få glæde af den. Man kan løbe spidsrod rundt, før det går op i en højere enhed. Det er et kæmpe op ad bakke. Det er en sag, hvor man er nødt til at stå sammen, og det er et spørgsmål om fodslaw. Det fodslaw er at dele viden og inspiration. Jeg fortsætter med mit korstog på ryggen!


Vinderen som Danmarks bedste gårdbutik 2019 Økoladen ved Britta Pedersen får overrakt statuetten af Niels Reinau, partner i Goforlocal, mens Niels Høegsmark, partner i Goforlocal klapper. Foto: Stig. Nielsen.


Årets gårdbutik 2019

De tre nominerede gårdbutikker var Gårdbutikken Økoladen i Ringkøbing, Byens Gårdbutik i Svendborg og Sybergkvæg i Kerteminde.

Ved valg af Årets gårdbutik blev der blandt andet lagt vægt på forbrugerens mulighed for og oplevelse ved at købe lokale fødevarer:

Det enestående og unikke, men også på det beskedne og den mere lokalt forankrede og drevne indsats, der kan løfte en indkøbsoplevelse, eller give adgang til råvarer, som rummer særlige kulinariske kvaliteter.

Prisen som Danmarks bedste gårdbutik 2019 gik til Økoladen ved Britta og Søren Pedersen i Ringkøbing.


De tre nominerede lokale producenter: Læsø Slagteren, årets vinder Ømosebær ved Helle Madsen, og Daniels Gartneri ved Daniel Andersen. Foto: Stig. Nielsen.


Vinderen som Danmarks bedste lokalproducent 2019 Ømosebær ved Helle Madsen sammen med Niels Høegsmark, partner i Goforlocal. Foto: Stig. Nielsen.


Årets Lokalproducent 2019

De tre nominerede lokale producenter var Daniels Gartneri i Odder, Læsø Slagteren og Ømosebær i Kjellerup.

Ved valg af årets lokalproducent blev der lagt vægt på forbrugerens værdi ved at købe lokale fødevarer. Den lokale egenart og madkultur men også på de særlige kulinariske kvaliteter, metoder eller den formidling, der gør det muligt for forbrugeren at anvende lokale råvarer i dagligdagen.

Prisen som Danmarks bedste lokalproducent 2019 gik til Ømosebær ved Helle og Lars Madsen i Kjellerup.


Læs mere om goforlocal her.