Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Danske æbler var blot én blandt mange danske frugter og grønsager uden pesticidrester, kan man læse i Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets rapport fra 4. kvartal 2016. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i kosten 2016 - 4. kvartal

Pesticidkontrollen fra 4. kvartal 2016 viser, at ingen af de påviste sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko bortset fra én udenlandsk prøve.

Afrapporteringen af 4. kvartal 2016 omfatter resultaterne fra prøver af frisk og dybfrossen frugt og grønsager samt te og korn – både konventionelt og økologisk dyrket.

Fra og med afrapporteringen af resultaterne fra 4. kvartal 2016 vil der i kvartalsrapporterne både indgå resultater for prøver udtaget som repræsentative for det danske marked (stikprøver) og prøver udtaget på grund af mistanke.


Tallene skal tages med forbehold

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun tale om én eller ganske få stikprøver, derfor skal tallene tages med forbehold.


En del prøver med overskridelser

Der blev i én af prøverne – majroer fra Frankrig – fundet indhold af chlorpyrifos på 0,16 mg pr. kg. Det vækker sundhedsmæssig bekymring, og derfor blev der udsendt en advarsel via EU’s advarselssystem for foder og fødevarer, RASFF.

I alt blev der fundet 14 prøver med overskridelser af MRL-værdien. Én af disse var dansk persille med restindhold af prosulfocarb på 0,074 mg pr. kg, hvilket ikke er signifikant større end grænseværdien.

I prøver udtaget på baggrund af mistanke blev der fundet fem prøver med overskridelser, heraf én prøve af vinblade i lage fra Tyrkiet med syv aktivstoffer, hvoraf de seks overskrider maksimalgrænseværdien signifikant.


Mange danske produkter uden rester


Et blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden pesticidrester:

  • Champignon (5 prøver)
  • Græskar (2 prøver)
  • Hvidkål (2 prøver)
  • Kartoffel, økologisk (1 prøve)
  • Majs (3 prøver)
  • Pastinak (1 prøve)
  • Pære, økologisk (3 prøver)
  • Rødbede (1 prøve)
  • Rødkål (2 prøver)
  • Salat, iceberg (1 prøve)
  • Selleri (1 prøve)
  • Spidskål (1 prøve)
  • Squash (1 prøve)
  • Æble, økologisk (1 prøve)
  • Æble (3 prøver)


Stikprøver med fund


I gruppen med fund i en mindre del af stikprøverne er der:

  • Bladselleri (33 procent / 3 prøver)
  • Pære (10 procent / 10 prøver)
  • Salat (25 procent / 4 prøver)
  • Tomat (29 procent / 7 prøver)

I gruppen, hvor der er fundet en høj andel af stikprøver med indhold af rester, er der:

  • Agurk (100 procent / 2 prøver)
  • Basilikum (100 procent / 1 prøve)
  • Gulerod (100 procent / 2 prøver)
  • Persille (50 procent / 4 prøver – heraf én med overskridelse af MRL)
  • Spinat (100 procent / 1 prøve)

 
Økologisk prøve fra Italien under mistanke

Én prøve af økologisk bredbladet persille fra Italien med indhold af tre forskellige aktivstoffer er ved at blive vurderet for, om den overholder økologireglerne.

I de danske økologiske produkter – kartoffel, pære og æble – blev der ikke fundet rester.

Kvartalsrapporten kan læses her.

 

 


Tagget med Plantebeskyttelse