Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Champignon er en ud af mange danske afgrøder, hvor der ikke er påvist pesticidrester i 3. kvartal 2015. Resultaterne fra pesticidrestkontrollen viser dog, at der er afgrøder, hvor der er plads til forbedringer. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i fødevarer 2015 - 3. kvartal

Den danske pesticidrestkontrol fra 3. kvartal 2015 viser, at ingen af de påviste pesticidrester udgør en sundhedsmæssig risiko.

Afrapporteringen af 3. kvartal 2015 omfatter resultaterne fra 438 stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønt samt korn – både konventionelt og økologisk dyrket.


Tre produkter med overskridelser

Ingen af de påviste pesticidrester udgør en sundhedsmæssig risiko, men tre prøver overskred maksimalgrænseværdien: Grapefrugt fra den Sydafrikanske Republik, jordbær fra Kina og frisk mynte fra Kenya. I sidstnævnte var der tale om en signifikant overskridelse.

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien


Mange danske produkter uden rester

Et hurtigt blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden fund af pesticidrester, for eksempel bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, gulerødder, nye kartofler, iceberg, squash, ærter med bælg, ærter uden bælg og æbler.

Derudover er der blomme, hindbær, kinakål, pastinak, rabarber, salat – spæde blade og spidskål, men her er der kun tale om én eller to stikprøver.

Så følger der en gruppe produkter, hvor der er fund i en mindre del af stikprøverne, eksempelvis grønkål (33 procent/3 stikprøver), kartofler (20 procent/5 stikprøver), salat (37,5 procent/8 stikprøver) og tomat (10 procent/10 stikprøver).


Produkter med udfordringer

Til sidst er der en gruppe danske afgrøder, hvor der er fundet en høj andel stikprøver med indhold af rester.

Det drejer sig om agurker (75 procent/8 stikprøver), jordbær (76 procent/25 stikprøver), kirsebær (100 procent/3 stikprøver), korianderblade (100 procent/1 stikprøve), pærer (60 procent/5 stikprøver), ruccola (100 procent/2 stikprøver) og spinat (100 procent/1 stikprøve).


Ingen rester i økologiske produkter

Der blev ikke fundet rester i nogen af de dansk producerede økologiske produkter (blomkål, broccoli, gulerødder, porrer, salat, spidskål og tomat).

Her er det tale om én eller to stikprøver pr. afgrøde. 

Kvartalsrapporten kan læses her.