Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I andet kvartal 2016 var der ét fund af quintozen i danske økologiske pastinakker. Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer, at der er tale om en jordforurening på grund af en tidligere anvendelse af quintozen, som blev forbudt tilbage i 2002. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i fødevarer 2016 - 2. kvartal

Resultaterne fra den danske pesticidkontrol fra andet kvartal 2016 viser, at ingen af de påviste sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko.

Resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet fra første henholdsvis andet kvartal udkom med kun én uges mellemrum.

Afrapporteringen af andet kvartal 2016 omfatter resultaterne fra stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønt samt te og korn – både konventionelt og økologisk dyrket.


Kun få stikprøver

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er – kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun er tale om én eller ganske få stikprøver, derfor skal tallene tages med forbehold.


Fem produkter med overskridelser

I fem produkter – heraf én dansk – blev der påvist overskridelser af maksimalgrænseværdien:

  • Æbler fra Danmark med et indhold på 0,012 mg/kg prosulfocarb, hvilket er ikke-signifikant over MRL på 0,01 mg/kg, når der tages højde for usikkerheden. Derfor måtte æblerne sælges.

 

Mange danske produkter uden rester

Et blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden pesticidrester:

  • Asparges (grønne) (1 prøve)
  • Champignon (2 prøver)
  • Hvidkål (1 prøve)
  • Majs (1 prøve)
  • Persille (2 prøver)
  • Porrer (2 prøver)
  • Rabarber (1 prøve)
  • Rødkål (1 prøve)
  • Spinat (1 prøve).

 

Gruppen med fund

I gruppen med fund i en mindre del af stikprøverne er der følgende:

  • Løg (14 procent / 7 prøver)
  • Salat (25 procent/ 4 prøver)
  • Tomat (17 procent / 6 prøver)
  • Ærter med bælg (18 procent / 11 prøver).

I gruppen, hvor der er fundet en høj andel af stikprøver med indhold af rester, er der følgende:

  • Agurk (50 procent / 8 prøver)
  • Gulerod (75 procent / 8 prøver)
  • Jordbær (46 procent / 26 prøver)
  • Kartoffel (45 procent / 11 prøver)
  • Kartofler, nye (75 procent / 4 prøver)
  • Æbler (50 procent / 4 stikprøver heraf 1 over MRL).

 

Fund af rest i økologisk pastinak

Der blev fundet rester i ét dansk produceret økologisk produkt, pastinak. Fundet er ikke medtaget som en overskridelse, fordi det blev vurderet, at fundet med stor sandsynlighed skyldes jordforurening på grund af tidligere anvendelse af quintozen, som blev forbudt i 2002.

I de øvrige danske økologiske produkter blev ikke fundet rester: Asparges (grønne), blomkål, broccoli, grønkål, hvidkål, jordbær, rødkål, salat, spidskål og tomat. Der er tale om én stikprøve pr. afgrøde, dog to i jordbær og i tomat.

Kvartalsrapporten kan læses her.

 


Tagget med Plantebeskyttelse