Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I første kvartal af 2016 var der to fund af prosulfucarb i danske konventionelle æbler, viser resultaterne fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets pesticidkontrol. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i fødevarer 2016 - 1. kvartal

Resultaterne fra pesticidkontrollen fra første kvartal 2016 viser, at der var to fund af prosulfucarb i danske konventionelle æbler.

Afrapporteringen af første kvartal 2016 omfatter resultaterne fra stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønt samt te og korn – både konventionelt og økologisk dyrket.

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun tale om én eller ganske få stikprøver, derfor skal tallene tages med forbehold.


11 produkter med overskridelser

I 11 produkter – heraf to danske – blev der påvist overskridelser af maksimalgrænseværdien:

  • Æbler fra Danmark med et indhold på 0,0145 mg/kg prosulfocarb, hvilket er ikke-signifikant over MRL på 0,01 mg/kg, når der tages højde for usikkerheden. Derfor måtte æblerne sælges.
  • Æbler fra Danmark med et indhold på 0,032 mg/kg prosulfocarb, hvilket er signifikant over MRL på 0,01 mg/kg. Derfor måtte æblerne ikke markedsføres.


Mange danske produkter uden rester


Et blik over tallene viser, at der igen er mange danske produkter uden pesticidrester:

  • Champignon (3 prøver)
  • Hvidkål (3 prøver)
  • Kartofler (10 prøver)
  • Løg (5 prøver)
  • Persille (1 prøve)
  • Pærer (3 prøver)
  • Rødkål (1 prøve)
  • Salat (batavia) (1 prøve)
  • Tomat (4 prøver).


Produkter med fund


I gruppen, hvor der er fund i en mindre del af stikprøverne, er der salat (33 procent/3 prøver).

I gruppen, hvor der er fund i en høj andel af stikprøverne, er der tre stikprøver med 100 procent fund, men her er der kun tale om kun én stikprøve pr. afgrøde:

  • Agurk (100 procent / 1 prøve)
  • Løg, perle- (100 procent/ 1 prøve)
  • Porre (100 procent/ 1 prøve)
  • Selleri (100 procent / 1 prøve)
  • Porre (50 procent / 2 prøver)
  • Gulerødder (42 procent/12 prøver)
  • Æbler (40 procent / 10 prøver hvoraf to over MRL).


Ingen rester i økologiske


Der blev ikke fundet rester i dansk produceret økologiske produkter. Her er der tale om kun én stikprøve pr. afgrøde: Gulerødder, løg, persille, bredbladet persille, pære og salat (batavia).

Kvartalsrapporten kan læses her.

 


Tagget med Plantebeskyttelse