Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Blomkål er en ud af mange danske afgrøder, hvor der ikke er påvist pesticidrester i 4. kvartal 2015. Resultaterne fra pesticidrestkontrollen viser dog, at der var overskridelser i to dansker produkter. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i fødevarer 2015 - 4. kvartal

Kontrollen af pesticidrester fra 4. kvartal 2015 viser, at ingen af de påviste pesticidrester udgør en sundhedsmæssig risiko.

Afrapporteringen af 4. kvartal 2015 omfatter resultater fra stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønt samt te og korn – både konventionelt og økologisk dyrket.

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun tale om én eller ganske få stikprøver.


Fem produkter med overskridelser

I fem produkter – heraf to danske – blev der påvist overskridelser af maksimalgrænseværdien:

  • Estragon fra Danmark med permethrin, hvor overskridelsen var signifikant over grænseværdien.
  • Økologisk bredbladet persille fra Danmark med prosulfocarb, hvor overskridelsen ikke var signifikant større end grænseværdien.
  • Estragon fra Kenya.
  • Te fra England
  • Te fra Pakistan.

Mange danske produkter uden rester

Et hurtigt blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden fund af pesticidrester, for eksempel blomkål, broccoli, græskar, hvidkål, jordbær, kinakål, koriander, kålroe, peberrod, persille, porre, radise, rosmarin - frisk, rødbede, savoykål, squash, timian og tomat.


Produkter med rester

Så følger der en gruppe produkter, hvor der er fund i en mindre del af stikprøverne, for eksempel

  • champignon (33 procent/1 stikprøve)
  • grønkål (17 procent /6 stikprøver)
  • gulerod (10 procent / 10 stikprøver)
  • pastinak (33 procent / 3 stikprøver)
  • pære (33 procent / 20 stikprøver)
  • rosenkål (20 procent / 5 stikprøver)
  • æbler (11 procent / 9 stikprøver).

Til sidst er der en gruppe danske afgrøder, hvor der er fundet en høj andel stikprøver med indhold af rester. Det drejer sig om:

  • bladselleri (67 procent / 6 stikprøver)
  • estragon (100 procent – overskridelse / 1 stikprøve)
  • kartoffel (100 pct. / 1 stikprøve)
  • selleri (100 pct. / 1 stikprøve)
  • spinat (100 pct. / 1 stikprøve).

Fund af rest i økologisk persille

Der blev fundet rester i ét dansk produceret økologisk produkt, bladbladet persille (100 pct. – overskridelse / 1 stikprøve). Ellers blev der ikke fundet rester i basilikum, blomkål, gulerod, peberfrugt, persille, porre, pære, skorzonerrod og æbler.

Også her er der kun tale om én eller ganske få stikprøver pr. afgrøde, dog er der i økologiske æbler udtaget 10 stikprøver.

Kvartalsrapporten kan læses her.

 


Tagget med Plantebeskyttelse