Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Begejstringen for økologi i Danmark bliver nu understøttet med et økologisk erhvervsteam nedsat af miljø- og fødevareministeren. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Erhvervsteam skal sikre vækst i økologien

Et nyt erhvervsteam skal komme med anbefalinger til, hvordan Danmark får en styrket, markedsdrevet økologisektor.

Det går godt for økologien. Det økologiske salg er støt stigende, og senest slog 2015 alle rekorder, da der blev solgt økologi for næsten syv mia. kroner i danske supermarkeder og detailhandel. Det var en stigning på 12 procent fra 2014 til 2015.

Det betyder, at Danmark fortsat er det land i verden, hvor andelen af solgte økologiske fødevarer i detailhandlen er størst.

Selv om økologien har gode dage, ser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ingen grund til at hvile på laurbærrene. Han har nedsat et erhvervsteam til at se på, hvordan økologierhvervet kan blive bedre rustet til at øge råvaregrundlaget og afsætningen.


Gerne flere økologiske danske grønsager


Med i det nye økologiske erhvervsudvalg sidder blandt andre Jørgen Nicolaj Nielsen, CEO i Gasa Nord Grønts datterselskab Northern Greens A/S, der eksporterer både konventionelt og økologisk producerede danske grønsager.

- Det nye erhvervsteam er en unik mulighed for, at vi i Danmark kan arbejde endnu mere på at skille os ud som verdens førende indenfor økologisk produktion og salg, siger Jørgen Nicolaj Nielsen, der er glad for at kunne være med til at påvirke processen.

- Danmark er et oplagt sted at producere økologi, fordi vi er begunstiget af et godt – og ikke ekstremt – klima. Desuden har vi en lang erfaring med en topprofessionel produktion af økologi, og kvaliteten af danske, økologiske varer kan i dag nemt måle sig med de konventionelle.

Jørgen Nicolaj Nielsen ser mange muligheder for at udvide den danske, økologiske grønsagsproduktion. Det kan både være traditionelle kulturer men også helt nye produkter, der kan være med til at give både en større bredde og dybde i det danske økologiske sortiment.


Ambitiøst økologisk forskningsprogram


Økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, skal være tovholder for den gruppe, der skal sikre fortsat vækst i det danske økologiske råvaregrundlag.

- Vi skal sikre, at der opbygges kompetencer på tværs i hele fødevarekæden, som kan understøtte såvel landmænd og virksomheder i at skabe succes med økologien også i de kommende år.

- Derfor er det også helt centralt, at vi i Danmark har et ambitiøst økologisk forskningsprogram, siger Kirsten Lund Jensen i et nyhedsbrev fra Landbrug & Fødevarer.


Medlemmer af det økologiske erhvervsteam


Følgende personer er udpeget til at deltage i erhvervsteamet:

  • Henrik Biilmann, direktør for Friland (formand)
  • Kirsten Lund Jensen, Økologichef i Landbrug & Fødevarer
  • Brian Tholstrup Nybo, Adm. Direktør, Aurion
  • Claus Juel Jensen, Direktør, Netto
  • Jørgen Nicolaj Nielsen, CEO, Northern Greens
  • Bent Graakjær, Ejer af Westergaards Hotel
  • Laurent Ponty, Kategoridirektør, Arla
  • Merete Holst, Direktør, Meyers Kantiner
  • Poul Erik Jørgensen, Vicedirektør/landbrugsdirektør, Nykredit
  • Paul Holmbeck, Direktør, Økologisk Landsforening
  • Poul Pedersen, Direktør, Thise A/S
  • Simon Clemens, Kok og Brødmand, Brød & Co.
  • Svend Brodersen, Ejer, Gram Slot
  • Thomas Roland, CSR-chef, COOP
  • Vivi Kjersgaard, Produktchef, Hørkram Foodservice A/S