Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Pesticideksponering kan reduceres ved generelt at vælge dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlands producerede, konkluderer DTU Fødevareinstituttet i rapporten ’Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014’. (Foto: Colourbox)

Dansk grønt er lavest belastet af pesticider

Dansk frugt og grønt er generelt mindre belastet af pesticidrester end tilsvarende importerede afgrøder på det danske marked.

DTU Fødevareinstituttet har for Fødevarestyrelsen undersøgt dansk og importeret frugt og grønt i forhold til deres belastning med pesticidrester. Der er anvendt data fra Fødevarestyrelsens pesticidkontrol fra 2010–2014.


Flere metoder, én konklusion

Belastningen er beregnet ud fra det samlede indhold af alle påviste pesticidrester sammenholdt med pesticidernes kendte langtidseffekter, udtrykt ved deres ADI (Acceptable Daglige Indtag).

Der er brugt flere forskellige metoder, og selvom resultaterne varierer, er konklusionen den samme: Dansk frugt og grønt er generelt mindst belastet med pesticidrester.

Udenlandske kirsebær og jordbær er nogle af de produkter, der ifølge Fødevareinstituttets rapport over pesticidrester 2010-2014 havde en pesticidbelastning over 50. Det samme gjaldt udenlandske forårsløg, ærter med bælg, krydderurter, rucola, squash og bønner med bælg.
Udenlandske kirsebær og jordbær er nogle af de produkter, der ifølge Fødevareinstituttets rapport over pesticidrester 2010-2014 havde en pesticidbelastning over 50. Det samme gjaldt udenlandske forårsløg, ærter med bælg, krydderurter, rucola, squash og bønner med bælg. Foto: Colourbox.


Den største belastning

Otte afgrøder – alle udenlandske – havde en pesticidbelastning (PB) større end 50. Det var kirsebær, forårsløg, jordbær, ærter med bælg, krydderurter, ruccola, squash og bønner med bælg.

Alle øvrige afgrøder havde en PB mindre end 50. Det vil sige, at personer, der vejer mindre end 50 kilo, samlet kan spise et kilogram af disse afgrøder hver dag hele livet, uden ADI overskrides.

Dansk producerede broccoli og tomater havde entydigt lavere pesticidbelastning end udenlandsk producerede ifølge Fødevareinstituttets rapport over pesticidrester 2010-2014. Det samme gjaldt dansk producerede blommer, jordbær, pærer, æbler, agurker, bladselleri, blomkål, kartofler, løg, porrer, selleri, spinat, svampe og ærter med hhv. uden bælg.
Dansk producerede broccoli og tomater havde entydigt lavere pesticidbelastning end udenlandsk producerede ifølge Fødevareinstituttets rapport over pesticidrester 2010-2014. Det samme gjaldt dansk producerede blommer, jordbær, pærer, æbler, agurker, bladselleri, blomkål, kartofler, løg, porrer, selleri, spinat, svampe og ærter med hhv. uden bælg. Foto: Colourbox.


Bedst i 17 ud af 20

For 17 af de 20 undersøgte afgrøder, hvor datagrundlaget er tilstrækkelig stort til at lave en sammenligning, er pesticidbelastningen entydigt mindst i de dansk producerede afgrøder.

Det gælder afgrøderne blomme, jordbær, pære, æble, agurk, bladselleri, blomkål, broccoli, kartoffel, løg, porre, selleri, spinat, svampe, tomat og ærter med hhv. uden bælg.


Hvidkål undtagelsen

For to afgrøder – gulerod og salat – var ikke muligt at afgøre, om det er de danske eller udenlandske, der havde den laveste belastning.

For én afgrøde – hvidkål – har enkelte påvisninger af boscalid og lambda-cyhalothrin i de danske prøver bevirket, at PB var størst for de danske producerede prøver. Der var ingen påvisninger i udenlandske.


Boscalid bidrager til belastning

Det stof, der gav anledning til størst bidrag til pesticidbelastningen i de 15 dansk producerede afgrøder, der havde højst pesticidbelastning, er boscalid.

Boscalid bidrog til pesticidbelastningen i 14 ud af 15 danske afgrøder.


Konklusioner

Resultaterne bekræfter konklusionerne fra overvågningsrapporten:

  • Pesticidrestindholdet i en gennemsnitlig varieret kost vil ikke medføre, at ADI’er overskrides.
  • Pesticideksponering kan reduceres ved generelt at vælge dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandsk producerede.

Du kan læse hele rapporten 'Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014. Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager' her.

 


Tagget med Plantebeskyttelse