Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Blomkål er en af de danske afgrøder, hvor der ikke er påvist pesticidrester i 2014. Resultaterne fra pesticidrestkontrollen i form af tallene fra 1.-4. kvartal 2014 viser dog, at der er en række afgrøder med en høj andel stikprøver med påviste fund. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i frugt og grønt 2014

Resultaterne fra pesticidrestkontrollen af fødevarer 2014 foreligger nu i form af tallene fra 1.-4. kvartal 2014.

Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort en samlet udsendelse af resultaterne fra pesticidrestkontrollen fra 1.-4. kvartal 2014. Resultaterne omfatter stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønsager.

Normalt bliver tallene for de enkelte kvartaler løbende offentliggjort, men på grund af nyt laboratorie IT-udstyr er tallene for 2014 offentliggjort samlet.

Der er altså ikke tale om den årlige afrapportering ’Pesticidrester i fødevarer’ fra Fødevarestyrelsen, som indeholder en samlet afrapportering samt talrige tabeller.


Resultat af alle afgrøder fra alle lande

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande.

Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun hvis der er tale om overskridelser af MRL-værdien.


Bladselleri er en af de danske afgrøder, hvor der ikke er påvist pesticidrester i 2014. Der blev sidste år udtaget fem stikprøver til analyse. Foto: Colourbox.


Mange danske produkter uden rester

Et hurtigt blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden fund af pesticidrester, for eksempel bladselleri, blomkål, broccoli, løg, rabarber og rødkål.

Dertil kommer en lang række andre produkter uden fund, men hvor der kun er tale om én eller ganske få stikprøver.

Så følger der en gruppe produkter, hvor der er fund – under MRL-værdien – i en mindre del af stikprøverne, eksempelvis blommer (25 procent), kartofler (28 procent), nye kartofler (25 procent) porrer (10 procent), salat (17 procent) selleri (20 procent), svampe (10 procent), tomater (8 procent) og æbler (19 procent).


Jordbær er en af de danske afgrøder, hvor der er plads til forbedringer. Der blev sidste år udtaget 47 stikprøver til analyse, og i de 33 blev der påvist rester. Alle påviste rester er under MRL-værdien, så der er ingen sundhedsmæssig risiko. Foto: Annemarie Bisgaard.


Plads til forbedringer

Til sidst er der en gruppe danske afgrøder, hvor der er fundet en høj andel stikprøver med indhold af rester – alle under MRL-værdien.

Det drejer sig om agurker (68 procent), gulerødder (31 procent), jordbær (70 procent), pastinak (100 procent – kun 3 prøver!), pærer (38 procent), spinat (43 procent), ærter uden bælg (43 procent) samt ærter med bælg (31 procent).

Stikprøverne af ærter med bælg er inklusiv én prøve med påvist indhold over MRL-værdien (pyraclostrobin)! Resultatet er dog ikke signifikant større end grænseværdien.

Kvartalsrapporten kan findes her.


Fødevarestyrelsen forventer, at resultaterne fra de første kvartaler 2015 kommer snarest.

 


Tagget med Plantebeskyttelse