Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Salat er en af de danske afgrøder, hvor der ikke er påvist pesticidrester i 2. kvartal 2015. Resultaterne fra pesticidrestkontrollen viser dog, at der er en række afgrøder med en høj andel stikprøver med påviste fund. (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i fødevarer i 2015 - 2. kvartal

Resultaterne fra pesticidrestkontrollen i 2. kvartal 2015 viser, at én udenlandsk prøve udgjorde en sundhedsmæssig risiko.

Afrapporteringen af 2. kvartal 2015 omfatter resultaterne fra 534 stikprøver af frisk og dybfrossen frugt og grønt samt korn – både konventionelt og økologisk dyrket.


Et produkt tilbagekaldt

Ingen af de påviste pesticidrester udgør en sundhedsmæssig risiko, bortset fra en prøve af ægyptiske vindruer, som er tilbagekaldt fra markedet.

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.


Mange danske produkter uden rester

Et hurtigt blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden fund af pesticidrester, for eksempel salat og ærter med bælg. Derudover er der blomkål, broccoli, champignon, løg og issalat, men her er der kun tale om én eller ganske få stikprøver.

Så følger der en gruppe produkter, hvor der er fund i en mindre del af stikprøverne. Det gælder for eksempel nye kartofler (33 procent), pastinak (33 procent) og tomater (13 procent).


Produkter med udfordringer

Til sidst er der en gruppe danske afgrøder, hvor der er fundet en høj andel stikprøver med indhold af rester. Det drejer sig om agurker (54 procent), gulerødder (67 procent), jordbær (76 procent) og æbler (50 procent).

Kvartalsrapporten kan læses her.