Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Forskergruppeleder Karen Koefoed Petersen og ph.d.-studerende Bhaniswor Pokhrel, AU-Food, ved forsøgene med persille, der er gødet med økologiske gødning. (Foto: Connie Damgaard)

Se hvordan økologisk gødevanding virker

Forsøg med økologiske gødninger baseret på ensileret rødkløver og gul sennep vises frem den 22. april i Årslev.

Udvalget af gødninger er en udfordring i økologisk væksthusproduktion.

En af de begrænsende faktorer for at opnå samme udbytte eller produktionstid for økologiske fødevarer som for konventionelle er tilførslen af næringsstoffer.

En mere præcis tilførsel af næringsstoffer vil ikke blot kunne øge udbytterne, men også udnyttelsen af den tilførte gødning.


Store udbytteforskelle mellem økologisk og konventionel persille

Hos AU Food i Årslev har forsøgene hidtil vist, at udbytterne i persille gødet med økologiske gødninger ligger mellem 45 og 82 procent af udbyttet i persille tilført konventionel gødevanding.

- Årsagen kan være forskellig fra den ene organiske gødning til den anden. Ofte er nogle næringsstoffer i underskud, mens andre findes i så stort overskud, at det giver anledning til meget høje ledetal i rodzonen, hvis planterne skal have kvælstof nok, fortæller forskergruppeleder Karen Kofoed Petersen.

- I forsøget kombinerer vi meget kaliumholdige, plantebaserede gødninger med en kvælstofberiget gødning. Herved forventer vi at opnå en relativt god balance mellem makronæringsstofferne og dermed større planter.


Åbent Hus den 22. april i Årslev

Forskerne holder Åbent Hus i Årslev den 22. april, hvor du kan se, hvordan forskellige flydende økologiske gødninger produceret med udgangspunkt i ensileret rødkløver og gul sennep virker i forhold til udtræk af hønsegødning og uorganisk gødevanding.

Virkningen bliver testet i bredbladet persille, som tidligere er anvendt i lignende forsøg.

Behandlingerne startede mandag den 30. marts, og forsøget slutter den 24. april.


Tid og Sted

  • Onsdag den 22. april 2015 kl. 14.00-15.30.
  • Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Kirstinebjergvej 10, 5792 Årslev.
  • Alle med interesse i økologisk produktion af planter er velkomne.
  • Forsøgene er primært rettet mod væksthusproduktion.
  • Værter: Karen Koefoed Petersen, Jørn Nygaard Sørensen og Bhaniswor Pokhrel, AU-Food, Carsten Jacobsen, GreenF og Inge Ulsted Sørensen, GartneriRådgivningen.

Projektet er støttet af GAU og GUDP.

PROJEKTET ER STØTTET AF