Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Trine Krebs, Frugtformidlingen, står i spidsen for et projekt med 10 lokale grønsagshadermiddage i løbet af 2019. Målet er at få dansk frugt og grønt højere op på dagsordenen, så danskerne lærer at spise mere af de sunde varer. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Grønsagshadere inviteres til middag

Folk, der hader at spise grønsager men gerne vil lære at elske dem, inviteres til 10 grønsagshadermiddage rundt i hele landet.

Gode smagsoplevelser og gode samtaler skal være med til at få dansk frugt og grønt på dagsordenen i 2019. Det sker i form af en række lokale events – 10 middage for grønsagshadere rundt omkring i landet.

Det er Frugtformidlingen med husholdningslærerinde Trine Krebs i spidsen, der står for ideen og arrangementerne, som finansieres af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.

Middagene finder sted i perioden maj-november, og der bliver plads til 50 ved hvert arrangement.


Gode smagsoplevelser

- Middagene for grønsagshadere rammer ned i tidsånden, hvor der bliver snakket om grønsager som aldrig før – også mere end de bliver spist, siger Trine Krebs, Frugtformidlingen, der er i fuld gang med planlægningen og allerede har booket 10 lokationer fra Himmerland i vest til København i øst.

- Middagene er tiltænkt folk, der har det svært med grønsager, men som er motiverede for at spise flere. Samtidig er middagene en lejlighed til, at borgerne kan møde grønsagsavlerne, som også deltager i arrangementerne.

- Jeg bilder mig ikke ind, at vi med et trylleslag får ændret den danske madkultur, men hvis vi ikke bruger de midler og kræfter, vi har, på at inspirere, give gode smagsoplevelser og skabe gode samtaler med vores omverden, så sker der i hvert fald ikke noget, lyder det friskt fra projektlederen.


Der indgår kun lokale råvarer i grønsagshadermiddagene. ”Tilsmagning er en vigtig øvelse, når man er nybegynder i madlavning med grønsager”, siger Trine Krebs. Foto: Annemarie Bisgaard.


Prøv og smag

Ifølge husholdningslærerinden føler rigtig mange sig hægtet af den grønne dagsorden, simpelthen fordi de aldrig har fået serveret grønsager, som smager godt.

- Middagene bliver en grønsagsfest med sang, taler og samtaler. Sammen med de danske avlere vil vi sige ”Prøv at smag”, alt imens vi har det hyggeligt. Vi vil tale med det omliggende samfund om danske grønsager, hvor de bliver produceret og glæden ved at spise veltillavede grønsager.

- Jeg tror på, at mange mennesker gerne vil spise flere grønsager, men som – af mange grunde – f.eks. manglende grønsagskulturballast – ikke kan. Værre er det jo ikke, pointerer Trine Krebs, der selv er med ved samtlige 10 arrangementer.


Avlere i lokalområdet

Trine Krebs glæder sig over, at de lokale avlere støtter massivt op om tiltaget.

- Det er ingen hemmelighed, at det har været nemmere at få avlerne til at deltage i en lokal middag med deres egne råvarer i et lokalt forsamlingshus end at lokke dem med på en madfestival, siger Trine Krebs, der har fundet opskriften på dialogen mellem forbrugere og avlere:

- Avlerne hjælper med hyggelig servering ved grønsagshadermiddagene. På den måde kommer de rundt og snakker med alle gæsterne, og de finder ud af, hvad forbrugerne tænker. Vi håber, at den lokale presse også vil være til stede, så avlerne kan fortælle dem om de gode danske produkter.

- Forud for arrangementerne kan avlerne – og deres familier – bidrage med at dele opslag om middagene, de kan evt. tilbyde rundvisning i gartneriet inden middagen, eller de kan hjælpe med borddækning, foreslår Trine Krebs, der håber, at alle danske grønsagsavlere vil bakke op.


Start med tilberedte grønsager til nybegyndere. Når der serveres rå grønsager, glider de nemmere ned, hvis der er dressing til. Foto: Trine Krebs.


Tips til en grønsagshader

  • Start med tilberedte grønsager til nybegyndere, så kan de rå komme senere.
  • Gode fedtstoffer fremhæver smagen og får det hele til at glide nemmere ned.
  • Få grønsager ind i alle retter, og skru ned for kødmængden.
  • Tænk i små portioner. Hellere flere forskellige grønne retter.
  • Dressinger er vigtige – rå grønsager kan være skræmmende for en grønsagshader
  • Grønsager i saucer, f.eks. i stuvninger, glider ned hos de fleste.
  • Dampet kål, bagte rodfrugter eller løg passer godt til klassiske danske retter.
  • Fløde, smeltet ost eller sprødt bacon får det meste til at glide ned hos en nybegynder.

Fakta

PROJEKTET ER STØTTET AF