Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Græskar er populær i Tyskland, og både forbruget og produktionen er stigende. (Foto: Colourbox)

Græskarmarkedet vokser i Tyskland

Græskar er stadigvæk en trendgrønsag i Tyskland, og både efterspørgslen fra de private husholdninger såvel som produktionen steg i 2017.

Den samlede produktion af græskar i Tyskland ramte med 92.220 ton et rekordniveau i 2017 med et plus på seks procent i forhold til året før.

Gennemsnitsudbyttet var med 20,6 ton pr. hektar dog fem procent lavere end i 2016. I de seneste otte år er græskarproduktionen i gennemsnit steget med ni procent pr. år.


Tidlig høst


Om denne positive udvikling vil fortsætte i 2018 er et spørgsmål på grund af de ekstreme vejrforhold i sommeren med varme og tørke.

Mange kan vande, men der er producenter, som har oplevet dårligere frugtsætning og mindre græskarstørrelse. Til gengæld har vejrbetingelserne betydet to uger tidligere start på høsten.


Større areal

Gennemsnitsudbyttet var lavere i 2017, men arealet blev udvidet til 4.478 hektar, hvilket er en stigning på 12 procent (+ 490 hektar) i forhold til 2016. Dermed er der tale om en lineær trend, idet arealet i perioden 2007-2017 er udvidet med gennemsnit knapt 12 procent eller 312 hektar pr. år.

Størstedelen af forbruget bliver dækket af egen produktion, og selvforsyningsgraden ligger omkring 88 procent.

Som nævnt begyndte sæsonen tidligt i 2018, i slutningen af juni, hvilket er to uger tidligere end i 2017. Frugterne var mindre men kvaliteten god. Prisen lå med godt 13 kroner per kilo fem procent lavere end i 2017. Denne pris gav et lavt prisniveau i en lang periode.

I anden halvdel af august lå prisen på 7,35 kr. pr. kilo, hvilket var fire procent højere end samme tidspunkt i 2017, hvor prisniveauet var lavt.


Flere køber… og køber mere


Antallet af husholdninger, som køber græskar, stiger i Tyskland. Vækstraten i 2017 var dog ikke så høj som tidligere. Ikke mindre end godt hver fjerde husholdning købte græskar mindst en gang pr. år.

Samtidig er mængden af indkøbt græskar per husholdning steget til et gennemsnit på 830 gram, hvilket er et plus på næsten syv procent i forhold til i 2016.

Den gennemsnitspris, forbrugerne måtte betale i 2017, var 12,12 kr. pr. kilo, hvilket var 0,07 kr. mere end i 2016.


Høj andel økologiske

Andelen af økologiske græskar er høj i de private husholdninger men dog faldende, fra knapt 24 procent i 2012 til knapt 18 procent i 2017. Den økologiske andel svinger meget fra måned til måned afhængig af årstiden med en høj andel i december og januar.

Forbrugerne måtte betale 18,15 kroner pr. kilo i gennemsnit for økologiske græskar, det vil sige at prisen er næsten 50 procent højere end for de konventionelle græskar.


Bragt til døren

Discountbutikkerne står for 45 procent af afsætningen, mens supermarkederne står for 35 procent. Det vil sige, at cirka 20 procent afsættes via andre kanaler herunder direkte salg fra producenterne (6 procent) samt online salg.

Onlineandelen er 1,4 procent, hvilket er højere end for friske grønsager (1,0 procent), så forbrugerne foretrækker at få de tunge græskar leveret til døren i stedet for selv at bakse med dem, skriver AMI.