Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Forskere fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet håber, at de kan finde metoder, som kan øge rodfrugters holdbarhed med op til 14 dage. (Foto: Colourbox)

Varmtvandsbehandling mindsker madspild

Kan man øge rodfrugters holdbarhed, kan man dels mindske spildet, dels åbne op for nye markeder.

Håndtering og vask af rodfrugter kan give skrammer, som giver indfaldsveje for bakterier og svampe, hvilket forringer rodfrugternes holdbarhed. Forskere ved Aarhus Universitet undersøger nu, om vask med varmere vand og planteolier kan mindske spildet.


Varmt vand og planteolier


Under projektnavet KvaliRod skal forskere sammen med rodfrugtavlere og fødevarevirksomheder finde nye metoder til at forlænge rodfrugters holdbarhed.

I dag bliver rodfrugter vasket i koldt vand, men forskerne har en hypotese om, at vask i varmt vand vil kunne øge holdbarheden. Ved vask i varmt vand aktiveres røddernes egne forsvarsstoffer, så de er mere modstandsdygtige overfor eksempelvis svampeangreb.

Man vil også undersøge, om tilsætning af planteolier med antimikrobielle egenskaber som for eksempel timianolie eller oreganoolie kan øge holdbarheden.


Holdbarhed øges 14 dage

Håbet er at kunne øge holdbarheden med 14 dage, hvilket vil mindske spildet med fem procent i detailhandlen og 30 procent hos forbrugerne, vurderer lektor Merete Edelenbos, som leder projektet.

En anden fordel kunne være, at rodfrugter med længere holdbarhed kan afsættes på nye markeder som for eksempel i Kina, skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.