Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Der er i de seneste fyrre år sket en voldsom strukturudvikling indenfor den hollandske produktion af væksthusgrønsager: Et fald på 85 procent i antal producenter, mens både det gennemsnitlige areal og det samlede areal er steget. Foto: Lotte Bjarke. (Foto: Lotte Bjarke)

Strukturudviklingen i den hollandske produktion af væksthusgrønsager

Mens antallet af hollandske væksthusgrønsagsproducenter er faldet med 85 procent mellem 1980 og 2017, er det gennemsnitlige areal hos den enkelte producent syvdoblet.

I Holland er der i de seneste år sket en voldsom strukturudvikling indenfor produktionen af væksthusgrønsager. Det viser tal fra CBS (Statistics Netherlands).

Antallet af producenter er faldet med 85 procent mellem 1980 og 2017. Samtidigt er det gennemsnitlige areal hos de tilbageblevne producenter øget med en faktor syv.


Færre producenter, større areal

Antallet af producenter er faldet fra næsten 8.000 i 1980 til 1.260 i 2017, svarende til et fald på omkring 85 procent.

Samtidigt er det samlede areal med væksthusgrønsager øget med syv procent til næsten 5.000 hektar.

I 1980 var gennemsnitsarealet for en væksthusgrønsagsproducent 0,6 hektar mod fire hektar i 2017. Det er specielt i de seneste fire år, at der er sket en voldsom stigning i gennemsnitsarealet.


De store bliver endnu større

I perioden 1980 til 2000 skete udvidelsen trinvis og blev fordoblet fra 0,6 til 1,2 hektar i gennemsnit. Dette gennemsnit var allerede over tre hektar for fem år siden, og er i dag på fire hektar.


I 2017 stod de 10 største væksthusgrønsagsproducenter for næsten 10 procent (486 hektar) af det samlede areal med væksthusgrønsager. I 2000 stod de ti største producenter kun for tre procent (115 hektar).


Øget produktion per arealenhed


I samme periode er produktionen pr arealenhed øget, hvilket kan tilskrives bedre sorter, mere målrettet gødskning og øget brug af tilskudslys. For omkring 25 år siden blev der produceret 40 kilo tomter pr m2, i dag ligger det over 50 kilo.

Den gennemsnitlige produktion steg med omkring 36 procent mellem 2000 og 2017. Produktionen af jordbær under glas er næsten tredoblet (177 procent), mens produktionen af squash/courgetter er mere end fordoblet (138 procent).

Derudover er der sket en markant stigning i produktionen af tomater (75 procent) og auberginer (61 procent).



Stigende omsætning

I 2000 var omsætningen hos en standard væksthusgrønsagsproducent omkring 570.000 euro, i dag ligger den over 2 mio. euro.

Omsætningen ved de ti største producenter steg fra omkring fem mio. euro i 2000 til over 21 mio. euro i 2017, skriver hortibiz.com.