Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Forskere fra DTU Fødevareinstituttet advarer nu forbrugerne om at spise rabarberblade, da det kan forårsage forgiftninger og død. Baggrunden for advarslen er, at der i et par nye kogebøger er opskrifter på anvendelsen af rabarberblade. (Foto: Birgit Reitz-Hofmann)

Spis ikke rabarberblade!

DTU Fødevareinstituttet advarer om, at indtag af rabarberblade kan forårsage voldsomme forgiftninger og i værste fald død.

Rabarber står lige p.t. klar til at blive høstet, og mens de røde stængler sagtens kan spises, er rabarberblade ikke egnet som menneskeføde.

 

Nye kogebøger anbefaler brugen!

Bladet er aldrig blevet udbredt brugt som fødevare, men er sporadisk i mangeltider f.eks. under 1. Verdenskrig blevet anvendt som erstatning for spinat, hvilket har ført til dødsfald hos mennesker. Det har dengang resulteret i advarsler mod at spise bladene. Den viden ser ud til i nogle tilfælde at være gået i glemmebogen.

Således findes der eksempler på nye kogebøger, som anbefaler brugen af bladene. En dansk kogebog har for nylig genintroduceret en gammel opskrift på stuvede rabarberblade, mens en anden anbefaler at bruge rabarberblad i en salat.

 

Forskere gentager gamle advarsler

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har foretaget en litteraturgennemgang for at finde den tilgængelige viden om indholdet af giftstoffer i bladene samt forgiftningstilfælde gennem tiderne.

På baggrund af litteraturgennemgangen gentager forskerne tidligere advarsler mod at anvende både rå og varmebehandlede rabarberblade i madlavningen.

 

Giftstoffer i bladene

Indtag af blot 10-20 gram frisk blad kan udløse opkastninger hos raske forsøgspersoner. Ved forgiftning er der afhængig af de indtagne mængder set symptomer som opkastning, diarré og forstyrret nyrefunktion samt i alvorlige tilfælde bevidstløshed, kramper og død.

Rabarberblade indeholder både oxalsyre (og dens salte, oxalater) samt en blanding af stoffer, som kemisk ligner hinanden, og som alle er afledt af stofgruppen anthraquinoner. Det er formodentligt disse stoffer, som er årsag til forgiftningstilfældene.

DTU Fødevareinstituttet vurderer ikke, at der i litteraturen er belæg for, at det er tilstrækkeligt at inaktivere oxalsyren i bladene ved brug af produkter, som er udviklet til det formål, da de andre stoffer formodentligt også spiller en rolle i forgiftninger ved indtag af bladet.

 

Læs mere i e-artiklen Risikovurdering af rabarberblade som fødevare og i DTU Fødevareinstituttets e-artikel Det naturlige er ikke altid ufarligt - naturlige giftstoffer i dyrkede og indsamlede vilde planter.