Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I Holland blev der i 2017 høstet rekord store mængder grønsager både fordi arealet blev udvidet og fordi vækstbetingelserne var gode. Det betød blandt andet, at der var for mange porrer på markedet, hvilket gav lave priser (Foto: Hans Prinsen ©)

Rekord stor grønsagshøst i Holland

I 2017 blev der i Holland høstet en rekord stor mænge grønsager, hvilket dels tilskrives udvidelser af arealerne af nogle af hovedafgrøderne, dels gode vækstbetingelser - specielt sidst på sæsonen.

Ifølge CBS blev der i 2017 dyrket 89.416 hektar grønsager (ekskl. jordbær) i Holland, hvilket er en udvidelse på syv procent i forhold til året før. Det svarer til en udvidelse på 5.726 hektar.

 

Udvidelser og få reduktioner

De største procentvise udvidelser er sket indenfor skorzonerrødder, savoykål, spinat, rødbede og selleri. Kigger man arealmæssigt, er de største udvidelser sket i løg (+ 1.633 ha), spinat (+ 676 ha) og porrer (+ 400 ha).

I 2017 har der også været tale om reduktioner i arealerne, fx kinakål (÷ 29 pct.) og endivie.

 

Kæmpe grønsagshøst

Det samlede høstudbytte blev med 5,49 mio. ton 11 procent højere end i 2016. Da arealudvidelsen ”kun” var syv procent, skyldes stigningen, at gennemsnitsudbytterne har været højere.

For mange grønsagsarter har 2017-sæsonen været bedre end i 2016, specielt indenfor efterårs- og lagergrønsager som skozonerødder, savoykål, rødkål og rødbeder.

Rent mængdemæssigt er løg langt den vigtigste grønsag i den hollandske produktion. Herefter følger tomater, som med 910.000 ton opnåede en rekordmængde. På de følgende pladser ligger gulerødder - med en kæmpe høst (622.000 t), agurker (400.000 t), peber (370.000 t) og hvidkål (138.000 t). 

 

For mange porrer

Arealet med porrer har været indskrænket i perioden 2013 – 2016, hvilket gav anledning til stigende priser. I 2017 blev arealet udvidet med 17 procent til 2.729 hektar. Sammen med optimale vækstbetingelser gav det en høst på 104.000 ton, svarende til høstudbyttet i 2013. Det har medført at gennemsnitspriserne i store dele af sæsonen har ligget under gennemsnitspriserne.

 

13 procent øko-gulerødder

Det var forventet, at arealet med gulerødder ville blive reduceret i 2017, men viste sig at blive udvidet med to procent til i alt 9.354 hektar. Heraf udgjorde vintergulerødder 6.470 hektar. Med en samlet høst på 611.000 ton var høsten større end i 2016.

Arealet med økologiske gulerødder er opgivet til 1.205 hektar, hvilket er en stigning på knapt seks procent i forhold til året før. Dermed udgør det økologiske areal med gulerødder 13 procent af det samlede areal med gulerødder.

 

Alt for mange løg

Med 34.3566 hektar var arealet med løg det største løgareal overhovedet. Bruttoudbyttet blev med 1,78 mio. ton også en rekord. Når der i løbet af sæsonen mangler eksportmuligheder, er det en alt for stor mængde løg, og det er et spørgsmål, om alle lagerløg overhovedet når at blive solgt, skriver AMI.