Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Hos Bowery i New York dyrkes bladgrønsager på hylder i et vertikalt hydroponic-system med kunstlys og uden brug af pesticider. Alle processer i dyrkningen er automatiseret. (Foto: Bowery)

Fremtidens måde at dyrke grønsager på

I New York er unge fyre i gang med at revolutionere, hvordan grønsager skal dyrkes, nemlig i en lagerhal uden vinduer midt i millionbyen.

Et New York baseret firma har taget ideen om vertikalt landbrug op. Virksomheden med navnet Bowery, der er startet af tre unge fyre, har købt en lagerhal i millionbyen og gjort det til et vækstmiljø for planter dyrket på hylder fra gulv til loft.

Der er ingen vinduer i bygningen, men masser af kunstlys fra LED-lamper. Her dyrker de salat og andre grønsager og ifølge en artikel i HortiDaily.com har de helt styr på vanding, gødskning og mængden af lys til planterne.

Dyrkningen foregår i et lukket miljø uden forurening fra luften og uden brug af pesticider, og vandforbruget er også meget begrænset.

De tre stiftere af Bowery, Irving Fain, Brian Falther og David Golden, slår desuden hårdt på, at der ikke er risiko for forurening med E-coli, som ellers er udråbt til et problem blandt amerikanerne og også har været skyld i både dødsfald og mange syge forbrugere.

Salat i forskellige farver er blandt de 100 forskellige grønsagsarter- og sorter, som Bowery dyrker i vandkultur til forbrugerne i New York.
Salat i forskellige farver er blandt de 100 forskellige grønsagsarter- og sorter, som Bowery dyrker i vandkultur til forbrugerne i New York. Foto: Bowery.



Automatisk overvågning

Bowery har udviklet sit eget interne operativsystem, så produktionen foregår så automatisk som mulig. Ifølge direktør Irving Fain er automatisering nøglen. Det gælder lige fra at anvende det korrekte spekter af lys til visuel overvågning af planterne.

Systemet overvåger produktionen og indsamler kontinuerligt millioner af datapunkter fra planterne. Kameraer tager billeder af planterne, så medarbejdere på en skærm kan holde øje med plantens udvikling. Kort sagt: Systemet sørger for automatisk optimering af miljøet omkring planterne.


Bladgrønsager

I øjeblikket dyrker Bowery omkring 100 forskellige slags bladgrønsager og urter kommercielt. Desuden eksperimenterer de med forskellige andre typer af grønsager

Kommercielt fokuserer firmaet på et fast sortiment af bladgrønsager og krydderurter som babykål, kålmiks, hovedsalat, arugula (minder om rucola) og basilikum. Til engros handel og restauranter tager de imod bestilling om dyrkning af andre grønsager.


Udvider bedriften

Bowery har for nyligt annonceret, at de vil udvide produktionen i en endnu større hal i New Jersey. Her skal der produceres 30 gange mere, end der produceres i den nuværende lagerbygning.

Planen er også, at sortimentet skal udvides væsentligt for at imødekomme den voksende efterspørgsel fra f.eks. kæderne Wholesale og Foragers.

Den nye ’bedrift’ skal være verdens mest teknisk avancerede og kontrollede landbrug ifølge Bowerys ejere.

Den høje grad af automatisering gør produktionen konkurrencedygtig, og ejerne mener, at de kommer til at sælge produkterne billigere end tilsvarende økologisk dyrkede produkter.

Målet for Bowery er at skabe tilsvarende virksomheder i alle store byer i USA og senere også ekspandere med konceptet andre steder i verden.


Video om Bowery

Se et par videoer om Bowery her og her