Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Årets Grand Cru vindere er grønsagsproducenterne Kristian Juel Jensen, t.v., og Anders Biltoft Kristensen. (Foto: Lammefjordens Grøntsagslaug)

Lammefjordens bedste gulerod og kartoffel

Grand Cru diplomer til grønsagsproducenterne Kristian Juel Jensen og Anders Biltoft Kristensen.

Sig Exquisa til din kartoffel og Newhall til din gulerod. De to sorter blev nemlig kåret som Lammefjordens Grand Cru produkter 2017 mandag den 16. oktober.

Det var grønsagsavler Kristian Juel Jensen i Hørve, der fik prisen for at have dyrket den bedste gulerod, nemlig sorten Newhall. Og blandt kartoflerne kom den bedste – sorten Exquisa – fra grønsagsavler Anders Biltoft Kristensens marker i Hørve.

De to grønsagsavlere er scenevante, idet de også vandt Grand Cru diplomerne i 2016, blot modsat: Her var Kristian Juel Jensen indehaver af årets kartoffel og Anders Biltoft Christensen af årets gulerod.

Med i finalerunden var også Jens Møller Olsen, Almegård og Peter Anker Nielsen, Storøhage Kartofler.

Konferencier ved Grand Cru kåringerne var journalist Mette Frisk, DR, der spurgte Anders Kristensen om hemmeligheden bag Lammefjordens kendte produkter. ”Den fine dyndjord med sine mange næringsstoffer er rigtig god for afgrøder, som vokser nedad. Og så gælder det om at finde de sorter, som passer bedst til ens jord”, lød svaret fra den erfarne – og vindende – avler.
Konferencier ved Grand Cru kåringerne var journalist Mette Frisk, DR, der spurgte Anders Kristensen om hemmeligheden bag Lammefjordens kendte produkter. ”Den fine dyndjord med sine mange næringsstoffer er rigtig god for afgrøder, som vokser nedad. Og så gælder det om at finde de sorter, som passer bedst til ens jord”, lød svaret fra den erfarne – og vindende – avler. Lammefjordens Grøntsagslaug.


Grand Cru på restauranterne


Dommerpanelet ved Grand Cru kåringerne bestod af køkkencheferne fra restauranterne Det Vilde Køkken i Klint, Dragsholm Slot og Rørvig Kro. Sammen med publikum kårede de vinderne på Savklingen i Asnæs. Journalist Mette Frisk, kendt fra fjernsynet, var konferencier.

Ifølge køkkencheferne har det stor betydning, hvilke sorter man bruger til forskellige retter: Søde gulerodssorter er bedst til at blive spist rå, mens en lidt bitter gulerod er bedst til gryderetter.

Kartoffelsorter skal have forskellige egenskaber alt efter, om de skal spises nykogte eller bruges til mos, bagning, chips eller kartoffelbåde.

Grand Cru kåringerne var startskuddet for en hel Odsherred Grand Cru uge, hvor områdets friske, lokale råvarer fejres med høstfestival, Lammefjords-safari, åbne gårdbutikker og Grand Cru-menuer på fire af områdets førende restauranter.

Kåringen af Grand Cru vinderne fandt sted på Savklingen i Asnæs, hvor 200 deltagere var mødt op for at være med i kåringen.
Kåringen af Grand Cru vinderne fandt sted på Savklingen i Asnæs, hvor 200 deltagere var mødt op for at være med i kåringen. Foto: Lammefjordens Grøntsagslaug.


Fakta

  • Grand Cru kåringen begyndte i 1996, da Lammefjordsguleroden opnåede EU's prædikat BGB, Beskyttet Geografisk Betegnelse.
  • Lammefjordskartoflen har nu samme prædikat, og kartoflen er også kommet med i Grand Cru kåringen.
  • Lammefjordens Grøntsagslaug stod selv for Grand Cru kåringerne fra 1996-2015.
  • Nu er Nordisk Center for Lokale Fødevarer, VisitOdsherred og Geopark Odsherred også inddraget i kåringerne.
  • Odsherred er blåstemplet som UNESCO Global Geopark Odsherred på grund af det unikke istidslandskabs betydning for livet på egnen.

Lammefjordens Grøntsagslaug med formand Hans Møller Olsen i spidsen har stået for Grand Cru kåringerne siden 1996. Nu er både Nordisk Center for lokale fødevarer, VisitOdsherred og Geopark Odsherred inddraget, og fejringen strækker sig over en hel uge.
Lammefjordens Grøntsagslaug med formand Hans Møller Olsen i spidsen har stået for Grand Cru kåringerne siden 1996. Nu er både Nordisk Center for lokale fødevarer, VisitOdsherred og Geopark Odsherred inddraget, og fejringen strækker sig over en hel uge. Foto: Lammefjordens Grøntsagslaug.