Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Madmagasinet på DR1 gjorde en fornem reklame for kål dels ved at fortælle og demonstrere, hvor gavnlige de er for helbredet, dels ved at overbevise et par kålskeptikere om, at kål er en fantastisk spise. (Foto: Colourbox)

God reklame for kål i bedste sendetid

DR1 gjorde rigtig god reklame for kål ved omtale af de sundhedsmæssige egenskaber samt ved at lave gode, velsmagende retter.

Onsdag den 15. november kl. 21.00 handlede Madmagasinet om noget, som alle godt ved er sundt, men som mange stadig har svært ved at putte i indkøbskurven, nemlig kål.

Tv-vært Tina Müller så nærmere på, hvorfor kål er så sundt, og det blev testet, om det kan gavne helbredet at spise kål hver dag. Tina Müller konkurrerede også i marken med Axel Månsson om at skære 10 spidskål på hurtigst tid og på den måde vise, hvor kålene kommer fra.

Undervejs i udsendelsen prøvede kok og tv-vært Adam Aamann at overbevise en skeptisk landmand og hans søn om, at madretter med kål kan smage utroligt godt.


Kålkur mod type 2-diabetes

Inger Laigaard havde sagt ja til at medvirke som forbruger i et forsøg med en kålkur. Som overvægtig er hun i risikogruppen for at udvikle type 2-diabetes.

Det var lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet Per Bendix Jeppesen, som stod for forsøget. Han fremhævede specielt kåls indhold af fibre, K-vitamin samt jern og jod.

Mange er skepsiske overfor at spise kål, fordi det skulle give problemer med luft i maven. Ifølge Per Bendix Jeppesen har tidligere forsøg med indtag af større mængder kål ikke givet anledning til sådanne problemer.

Forsøgspersonen Inger Laigaard fik en kasse med 10 kilo blandede kålarter med hjem. Hun fik til opgave at spise 500 gram kål pr. dag i to uger.


Hurtig og voldsom effekt

Inger Laigaard oplevede, at det var svært at spise så meget kål hver dag, specielt grønkålen var en udfordring. Ellers gav kålen en god og lang mæthedsfølelse og gav ikke problemer med luft i maven.

Vejning før og efter forsøget viste, at Inger havde tabt sig tre procent, hvilket er flot på 14 dage. Hvad der var endnu mere imponerende var, at kolesteroltallet var faldet med otte procent, hvilket ifølge Per Bendix Jeppesen var ”voldsomt”.

Lægen opfordrede Inger Laigaard til at fortsætte med at spise kål men i mindre mængder, 350 gram pr. dag.


Kålskeptikere blev overbevist


I et udekøkken på Kerteminde havn havde Adam Aamann inviteret svineavler Jan Lorentzen og sønnen Malte med til at lave forskellige lækre kålretter, som skulle overbevise de to kålskeptikere om, at kål er en fantastisk spise.

En rosenkålsalat, stegte blomkål og farseret savoykål overbeviste ikke bare far og søn men også storebror og kone om, at retter med kål smager godt, og de måtte gerne indgå i familiens menu: ”Det smager bedre, end jeg havde regnet med”, lød det fra sønnen.


Se programmet og find opskrifterne: Lynsalat med rosenkål, stegt blomkål og farseret kål med æbler og valnødder.