Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I forhold til 2017 blev 2018 et godt år for EU’s frugtproduktionen, der blev rekordstor. Specielt æble- og citrusproduktionen var stor, mens der blev mangel på ferskner og nektariner. (Foto: Colourbox)

Rekordstor frugtproduktion i EU

Produktionen af frugt i EU-28 brød alle tidligere resultater i 2018, hvilket ikke kun gælder for æbler men også citrus. Til gengæld blev der mangel på ferskner og nektariner.

Den samlede produktion af frugt i EU-28 blev ud fra de foreløbige tal for 2018 på 46,72 mio. ton (inkl. meloner), hvilket er syv procent mere end gennemsnittet for en årrække.

I forhold til 2017, som var et lille frugtår, var produktionen 11 procent større i 2018.


Rigeligt med kernefrugt i Europa

I 2018 var der rigeligt med æbler i Europa med en produktion på 12,9 mio. ton. I 2018 blev Midteuropa ramt af tørke og varme, og her afhang udbytterne meget af muligheden for at vande.

Polen opnåede en rekordhøst af æbler på 4,5 mio. ton, mens Italien kom op på 2,2 mio. ton (+ 29 procent). I Tyskland blev produktionen med 1,2 mio. ton dobbelt så stor som året før.

Pæreproduktionen blev på 2,4 mio. ton, hvilket var 100.000 ton større end året før. Mens Italien høstede samme mængde som i 2017 (741.000 ton), var udbytterne i Holland (398.000 ton, + 21 procent), og Belgien (318.000 ton, + 3 procent) noget større end året før.

Til gengæld var pæreproduktionen mindre i Spanien og Portugal med 311.00 ton (÷ 6 procent) henholdsvis 158.000 ton (÷ 15 procent) i forhold til året før.


Færre stenfrugter

I Sydeuropa var vejret ikke optimalt for produktion af stenfrugt. Allerede i vintermånederne var det usædvanligt koldt og vådt efterfulgt af lave temperaturer og meget nedbør i foråret, hvilket førte til væsentlige skader og dermed mindre udbytter.

Ferskner blev ikke så hårdt ramt (2,3 mio. ton, ÷ 4 procent), mens nektariner og abrikoser blev hårdt ramt med en produktion på 1,4 mio. ton (÷ 13 procent) henholdsvis 570.000 ton (÷ 18 procent).

I modsætning til sommerfrugten blev udbuddet af kirsebær og blommer i 2018 rigelig. Totalt blev kirsebærproduktionen på 913.000 ton, hvilket er et plus på 27 procent i forhold til året før.

Derudover blev blommeproduktionen i EU-28 på 1,4 mio. ton – et plus på seks procent. I 2017 blev Polen ramt af frostskader, så produktionen af kirsebær og blommer blev dobbelt så stor i 2018.

Den sydlige del af Europa blev ramt af koldt og fugtigt forår, hvilket påvirkede blommehøsten.


Øvrige frugtarter


Produktionen af kiwi blev med 762.000 ton ni procent større end året før, mens produktionen af citrus med 11,9 mio. ton lå 11 procent højere end året før.

Produktionen af spisedruer synes ud fra de foreløbige tal at være større end året før, det gælder i hvert fald for Italien og Spanien.

Meloner tæller i de fleste europæiske lande som en grønsag, mens forbrugerne tænker på dem som en frugt. Derfor tager AMI Markt nu meloner med i deres statistikker under frugt.

Såvel vandmeloner med en produktion i 2018 på 2,9 mio. ton og honningmeloner med 1,7 mio. ton er begge sværvægtere, når man taler om rækkefølgen af produktionen af de vigtigste frugter i EU. Her ligger de på fjerdepladsen henholdsvis ottendepladsen på listen over de vigtigste frugter.

Spanien er uden sammenligning den største producent af vandmeloner, mens forspringet med honningmeloner i forhold til Italien kun er lille (680.000 ton henholdsvis 600.000 ton). Produktionen af honningmeloner falder i Spanien, mens den stiger i Italien.

Frankrig er den vigtigste producent af charentais-meloner (cantaloupe), skriver AMI.