Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Dorthe og Hans Peter Søeberg, t.h., indehavere af Elkærholm, dyrker aronia og producerer koldpresset og upasteuriseret saft af bærrene. De er med i et nyt samarbejde med Aarhus Universitet, hvor det skal undersøges, om type 2-diabetikere kan have gavn af at indtage aroniabær og i hvilken form. (Foto: Andrea Søeberg)

Aroniabær kan måske hjælpe diabetikere

Et nyt projekt skal vise, om aroniabær kan være løsningen på ustabilt blodsukker hos type 2-diabetikere.

De er små, helt mørkerøde og har en smag, der får munden til at snerpe sammen, når man spiser dem direkte fra busken. Nu skal aroniabær vise, om de er fremtidens løsning på de svært regulerbare blodsukre, som type 2-diabetikere slås med.

I et nyt samarbejde mellem Aarhus Universitet og familievirksomheden Elkærholm, der dyrker aroniabær og fremstiller saft, skal det nemlig undersøges, om fremtidens type 2-diabetikere kan have gavn af at indtage aroniabær og i hvilken form.


Aroniabær har et meget højt indhold af røde og violette polyphenoler, også kaldet anthocyanin. Foto: Colourbox.


Ikke grebet ud af den blå luft

Flere tidligere studier har allerede vist, at aroniabær, der har et særligt højt indhold af antioxidanter, blandt andet kan mindske betændelsestilstande hos mennesker.

Og når ejerne af Elkærholm, Dorthe og Hans Peter Søeberg, også tror på, at bærrene kan have en blodsukkerstabiliserende effekt, skyldes det, at de allerede for godt 20 år siden blev opmærksomme på den mulige effekt af de små, mørkerøde bær.

- Vi havde en drøm om at avle fødevarer, som kunne andet end blot mætte. Da vi hørte om aroniabær, gik vi på jagt efter mere viden.

- Hos Landbrugsrådets Rådgivningscenter fandt en bibliotekar videnskabelige artikler til os, der indikerede, at bærrene blandt andet kunne sænke blodsukkeret. Det tændte os, og vi plantede de første aroniabærbuske i 2001 og brugte efterfølgende nullerne på at lære at dyrke dem.

- De sidste 10 år har vi samarbejdet med Syddansk Universitet og Aarhus Universitet om at finde ud af at maksimere mængden af bioaktive stoffer, fortæller Dorthe Søeberg.


Fermenteret aronia

Det nye projekt, der er støttet af Danish Diabetes Academy samt Innovationsfonden, har fået tilknyttet ph.d.-studerende Christine Bodelund Christiansen fra Aarhus Universitet.

- Et grundlæggende problem hos type 2-diabetikere er at få reguleret blodsukkeret. Vi håber, at det viser sig, at man ved at supplere med aroniabær lettere kan regulere det.

- Noget af det spændende ved dette projekt er, at vi arbejder med at fermentere et ekstrakt af aronia, da vi har en idé om, at det kan øge virkningen.

- Vi vil primært foretage kliniske forsøg, hvor forsøgspersonerne bliver udsat for både fermenteret aroniaekstrakt, ikke-fermenteret aroniaekstrakt samt placebo, for at fastslå, om der er forskel på at fermentere bærrene eller ej, siger Christine Bodelund Christiansen.


Fakta

  • Danish Diabetes Academy blev stiftet i 2012 og er støttet af Novo Nordisk Fonden. Målet er at styrke den danske diabetesforskning og -behandling gennem at medvirke til at uddanne fremtidens diabetesforskere og -behandlere.
  • Fire danske virksomheder har netop modtaget penge fra Danish Diabetes Academy. Pengene er givet som støtte til forskningsprojekter inden for forskellige områder af diabetes.
  • Det samlede beløb, som Danish Diabetes Academy har uddelt, beløber sig til 2.800.000 kroner, som skal finansiere fire ph.d.-stillinger og en postdoc-stilling i virksomhederne: Bainan Biotech Aps, Gubra, Novo Nordisk A/S og Elkærholm. Det er første gang, Danish Diabetes Academy giver støtte til projekter i industrien.