Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Hindbæravler Kerstin Biärsjö styrer de mange selvplukkere i hindbærrækkerne på Hallongården med fast hånd. ”Gå længere ned i rækken, så der er plads til alle”, lyder det med et smil og i en bestemt tone fra den skånske hindbæravler. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Svensk succes med hindbær som hovedkultur

Hallongården syd for Malmø har hver dag besøg af 1.000-1.200 kunder, der kommer for at plukke eller købe hindbær og hindbærprodukter i sommerperioden.

Hindbær lokker masser af svenskere og turister til den lille by Bodarp ved Trelleborg i det sydlige Sverige. Her dyrker familien Biärsjö hindbær i tunneler på 3,5 hektar og tilbyder både plukkede hindbær og selvpluk-hindbær. Det er et stort tilløbsstykke fra midt i juni til september.

- Vi er nærmest blevet et turistmål. Det er ikke kun lokale kunder, folk kommer langvejs fra, også fra udlandet, siger Kerstin Biärsjö, der ejer foretagendet Hallongården AB sammen med sin mand Johan Biärsjö og datter Anna Biärsjö.

Hver dag er der åben for selvpluk i hindbærrene i to timer, fra klokken 13 til 15. Folk valfarter til stedet for at få lov til at plukke. Mange kommer i god tid for først at nyde kaffe, mad eller en hjemmelavet hindbærkage i gårdens cafe, der er åben stort set hele året.


Kerstin, Anna og Johan Biärsjö er fælles om at drive Hallongården i Bodarp, 20 kilometer syd for Malmø. De holder åbent for selvpluk to timer hver dag, og kunderne står i kø for at komme ind. Foto: Annemarie Bisgaard.


Johan Biärsjö fortæller de ventende selvpluk-kunder, hvordan de skal forholde sig, når der åbnes for selvpluk i tunnelerne med hindbær. Foto: Annemarie Bisgaard.


Instruktion i selvpluk


Inden selvplukkerne bliver sluppet løs i udvalgte rækker af hindbær, får de instruktion om, hvordan plukningen skal foregå. Johan Biärsjö står på et havebord og fortæller:

- Når I kommer ind på arealet tager i en kasse og fylder med små plastbakker, som I kan plukke i. Bakkerne er med i selvpluk-prisen, som er 110 kroner pr. kilo (110 svenske kroner svarer til cirka 79 danske kroner/red.)

- Alle rækker er 80 meter lange. I får anvist en række, som I må gå ned i. Smag på bærrene, men spis ikke løs, fortalte Johan Biärsjö de første 300 selvplukkere, der ventede i den bagende sol på at blive lukket ind bag ved en snor, der var trukket på tværs af vejene ind til arealet.


De 80 meter lange hindbærrækker i tunnelerne er fyldt med selvplukkere hver dag mellem kl. 13 og 15. Alle plukker på livet løs. Når en række er tømt for bær, åbnes der for nye rækker.


Hovedsorten på Hallongården er Glen Ample. Pris for selvpluk er 110 svenske kroner pr. kilo. Plukkede hindbær, klasse I, koster 155 svenske kroner pr. kilo. Otte bakker koster 210 svenske kroner.


Mange bær – hurtigt at plukke

Familien Biärsjö har dyrket hindbær i 17 år og har god erfaring i, hvordan forretningen kan drives, så der er masser af hindbær både til at plukke til gårdbutikken og til selvplukkerne.

- Det er vigtigt, at der er mange, store flotte bær til selvplukkerne. Folk skal kunne stå på 1-2 meter række og nemt plukke et par kilo hindbær. Hvis de vil have flere, åbner vi nye rækker. Hvis der er for få bær – i koldt vejr – kan det hænde, at vi må lukke for selvpluk, før de to timer er gået, siger Kerstin Biärsjö.

De rækker, selvplukkerne har været igennem, bliver først åbnet for selvpluk to dage senere, så der igen er masser af bær. Hallongården har i år åben for selvpluk syv dage om ugen fra 16. juni til begyndelsen af september.


Når selvplukkerne har høstet bær, kan de ved små borde – overdækket med tag – sætte låg på bakkerne og putte dem i en plastpose, før ved udgangen får bærrene vejet og betaler – enten med kort eller kontant. Alt er godt organiseret på Hallongården. Foto: Annemarie Bisgaard.


Sidste år byggede familien Biärsjö en ny sommercafe med en stor terrasse, så nu har de to gårdbutikker og cafeer på gården. Det er nødvendigt for at kunne ekspedere de mange turister i sommermånederne. Foto: Annemarie Bisgaard.


Gårdbutik og cafe

Hindbær er hovedkulturen på Hallongården, men familien dyrker også lidt brombær, stikkelsbær, blåbær, solbær og ribs.

Bærrene sælges enten friske, frosne eller som forarbejdede produkter. I lokalerne bag gårdbutikken og cafeen har familien Biärsjö indrettet produktionskøkken, hvor der produceres marmelade, saft, eddike, chutney, ketchup m.m., alt sammen på basis af gårdens bær.

- På den måde udnytter vi produktionen optimalt, siger Kerstin Biärsjö, der hvert år selv forarbejder cirka fire ton bær i køkkenet ud af gårdens samlede produktion på 40 ton bær.


Hallongården har tre parkeringspladser rundt om bygningerne med plads til i alt ca. 400 biler. På gode dage er P-pladserne fyldt op.




Læs mere om hindbærproduktionen på Hallongården i Gartner Tidende nummer 11.