Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Æbleskurv er den værste svampesygdom i økologisk æbleproduktion. Fremover må økologiske frugtavlere anvende natron som bekæmpelsesmiddel. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Endelig: Natron tilladt i økologisk frugtavl

Efter flere års kamp bliver det fra den 12. november tilladt at anvende natron som bekæmpelsesmiddel i frugtavlen.

EU-Kommissionen har nu godkendt natron – natriumbicarbonat – som middel til at bekæmpe svampesygdomme som æbleskurv og meldug i økologisk produktion. Det skriver Landbrugsstyrelsen.

Økologiske frugtavlere får derved lettere adgang til at bekæmpe svampesygdomme uden risiko for at belaste miljøet.

Ændringen sker i forbindelse med en opdatering af reglerne i økologiforordningen og gælder fra 12. november 2018.


En lang kamp

Natron har længe været på ønskelisten som bekæmpelsesmiddel i den økologiske produktion, fordi forsøg har vist, at natron har en helbredende virkning på æbleskurv.

Det har imidlertid været et sejt træk fra dansk side at få natron godkendt. I 2014 søgte Miljøstyrelsen generel godkendelse af natron som bekæmpelsesmiddel i EU. Ansøgningen skete med begrundelse i sprøjtemiddelstrategiens indsats om fremme af alternative lavrisikomidler.

Natron blev godkendt i 2015, men kunne ikke umiddelbart bruges i økologisk produktion. Landbrugsstyrelsen søgte dernæst særskilt om optagelse af natron til brug i økologisk produktion Det er nu lykkedes, så også økologer får adgang til at bruge natron.


Fakta

  • Dosering i økologisk æble: 2,5-5 kg. pr. hektar. Maksimalt 1 % opløsning. Maksimalt 8 gange med 10 dages interval. Sprøjtefrist 1 dag.
  • Dosering i økologiske bær på friland og i væksthus: 2-5 kg. pr. hektar. Maksimalt 1 % opløsning. Maksimalt 8 gange med 10 dages interval. Sprøjtefrist 1 dag.

 

 


Tagget med Plantebeskyttelse