Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I den otte år gamle spanske æbleplantage, La Rasa, der er på 790 hektar, er der anlagt brede køreveje mellem parcellerne. Alle arealer er dækket med net som værn mod hagl. (Foto: Jan Jager)

Spansk æbleproduktion i stor skala

Spanien er den sjette største æbleproducent i Europa. En af de helt store spanske frugtplantager er La Rasa på 790 hektar.

I forbindelse med den internationale frugtprognosekonference, der blev holdt i det nordøstlige Spanien, besøgte vi en meget stor frugtplantage 180 kilometer nord for Madrid.

Frugtplantagen La Rasa, der er på 790 hektar, er grundlagt i 2009 og er altså kun otte år gammel. Hele plantagen ligger samlet i cirka 870 meters højde over havet. Arealet har tidligere været anvendt til sukkerproduktion.

La Rasa er ejet af Nufri Group – et aktieselskab, som frugtavlere står bag. En enkelt frugtavlerfamilie har over halvdelen af aktierne, herudover er der otte store aktionærer og 200 små. Alle aktionærer er frugtavlere.

Oversigtsbillede over den 790 hektar store frugtplantage, der ligger på den spanske højslette cirka 180 kilometer nord for Madrid.
Oversigtsbillede over den 790 hektar store frugtplantage, der ligger på den spanske højslette cirka 180 kilometer nord for Madrid. Foto: Jan Jager.


Vindmaskiner og flodvand

De dyrker sorterne Golden Delicius, Gala og Fuji, som hver dækker 20 procent af arealet. Golden Delicius anvendes som bestøversort i bl.a. Gala. Af andre sorter kan nævnes Super Chef, Livinda og Envy med hver ni procent af arealet.

Hele arealet er dækket med haglnet, som også virker mod solskold af frugten. For hver seks hektar er der opsat vindmaskine, der skal beskytte mod frost.

Vanding sker med vand fra to floder, der ligger på hver sin side af frugtplantagen. Plantagen drypvandes, og desuden er der små sprinklere, der fugter jorden under træerne for at binde støvet. Der bruges dagligt 20.000 kubikmeter vand i vækstsæsonen.


Udsigt over en del af La Rasa plantagen.
Udsigt over en del af La Rasa plantagen. Foto: Jan Jager.


Stor kapacitet i pakkeriet


Hele frugtplantagen er godt organiseret: Hver afdeling har et bloknummer, og der er opsat et farvet rør for enden af hver række. Farven markerer, hvilken sort, der er tale om.

La Rasa har selv bygget opbevarings-, sorterings- og pakkefaciliteter. Fra 2019 kan virksomheden opbevare 40.000 ton i ULO-kølerum.

Kapaciteten er stor: Der forsorteres 20 tons frugt i timen, og på lageret med forsorteret frugt kan opbevares op til 2.000 tons frugt ved 1ºC. Der er seks pakkelinier.