Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Henriette og Claus Hunsballe har fået prisen som ’Årets Erhvervsfrugtavler 2016’, fordi de har haft førertrøjen på indenfor dansk jordbærdyrkning. De har investeret millioner i byggeri af væksthus og dyrkning af jordbær under tag. Det har krævet store investeringer, stor risikovillighed og et stærkt parløb. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Jordbærpar er 'Årets Erhvervsfrugtavler'

Henriette og Claus Hunsballe har fået prisen for at gå forrest i udviklingen og moderniseringen af dansk jordbærproduktion.

Det vestsjællandske par Henriette og Claus Hunsballe, Eggeslevmagle, fik prisen som ’Årets Erhvervsfrugtavler’ ved årsmødet i Brancheudvalget for Frugt og Grønt den 24. februar i Nyborg. I motivationen for prisen lød det blandt andet:

- I har medvirket til at ændre danskernes begreb om jordbær. Som de eneste i Danmark er I gået all in med investering i nyt væksthus specifikt til jordbær efter hollandsk model. Og I har sat jer grundigt ind i teorien omkring dyrkningen, sagde formanden for Brancheudvalget, Søren Olesen, i forbindelse med prisoverrækkelsen.

- Nu høster I jordbær fra april til december, og mange forbrugere er blevet klar over, at der er danske jordbær på hylderne, også selv om det ikke er sommer. Det er godt gået.


50 hektar i væksthus, tunnelhus og på friland

Henriette og Claus Hunsballe har en omfattende produktion af jordbær og frilandsgrønsager, der sælges under navnet Hunsballe Grønt. De driver i alt 266 hektar på Røjlegaard i Eggeslevmagle og Damsmosegaard i Menstrup.

Parret dyrker knapt 50 hektar med jordbær, 87 hektar med løg, selleri, squash og rødbeder, og trekvart hektar med blåbær i tunnel. Resten er korn.

Produktionen og omsætningen af jordbær har for alvor grebet om sig de sidste syv-otte år, hvor jordbærarealet er udvidet fra 15-20 hektar dyrket på almindelig flad mark til i dag at omfatte dyrkning i én hektar væksthus og 1,7 hektar tunnelhus plus cirka 40 hektar på friland.

De høster jordbær i knapt otte måneder i streg, fra 10. april til 1. december. Den samlede tonnage er på 650-800 ton årligt. I 2015 høstede de 450 ton jordbær på friland, og i år forventer de lidt mere, fordi arealet i marken er udvidet en smule med både tidligere og senere sorter.


Røjlegaard set fra luften i 2013, hvor væksthus og tunnelhus med jordbær og seks tunneler med blåbær samt regnvandsbassiner kan ses. Desuden driftsbygninger med lager, kølerum og grønsagspakkeri.


Væksthus på 1,0 hektar til jordbær

Baggrunden for at bygge et væksthus til jordbær var, at marksædskiftet var presset, og der manglede markvanding, når de skulle finde frisk jord til jordbærrene.

En tur til Holland i november 2007 dannede grundlag for parrets beslutning om, at de ville bygge nye, høje huse med klimastyring. Allerede i januar 2008 gik de i gang med planlægningen, 1. juli stod væksthuset på én hektar færdigt, og de første jordbær blev høstet i starten af september samme år.

Alle jordbær sælges til de store kæder gennem Gasa Odense, hvor Claus Hunsballe også sidder i bestyrelsen. Desuden er han formand for den landsækkende Jordbær/Hindbær klub.


Når solen begynder at få lidt magt i februar, sættes der varme på væksthuset, og jordbærplanterne vågner af vinterhvilen. De gamle blade skæres af med kniv, så der bliver et flot grønt forårslook i væksthuset. Foto: Annemarie Bisgaard.


Tunnelhus på 1,7 hektar til jordbær

- Investeringen i væksthus gav et boost til vores jordbærproduktion, og det blev starten på et nyt liv med jordbær. Vi fik et skub til at komme videre efter mange år med produktion på friland, lyder det meget tilfreds fra parret.

Kombinationen af jordbær i væksthus og på friland dækkede imidlertid ikke hele sæsonen. Der var et ’hul’ i august, og for at kunne forsyne markedet også her gik Henriette og Claus Hunsballe i 2012 i gang med endnu en tung investering, nemlig byggeri af et tunnelhus på 1,7 hektar.

- Tunnelhuset er et lidt billigere byggeri, fordi det er beklædt med plast på tag og sider, og der er ingen opvarmning. Til gengæld er der klimastyring som i væksthuset, fortæller Claus Hunsballe, der har dyrket jordbær, siden han købte Røjlegaard i 1990.


Hunsballe Grønt har tidligere dyrket jordbær i tunneler, men tunnelerne bliver nu i stedet anvendt til produktion af blåbær dyrket i potter. 2016 er første år med høst af blåbær. Foto: Annemarie Bisgaard.


Økologiske jordbær i nyt tunnelhus

Efter otte år med dyrkning i væksthus og fire år i tunnelhus har en ny efterspørgsel fra en af de store kæder igen sat gang i byggetankerne på Røjlegaard.

Denne gang til økologiske jordbær. På baggrund af efterspørgselen har Henriette og Claus Hunsballe besluttet at udvide tunnelhuset med en halv hektar.

- Byggeriet starter allerede nu i marts, og 1. juli håber vi på at være klar til at plante, så de første økologiske jordbær kan høstes midt i august, fortæller parret, der er spændt på udfordringen med især gødning i den økologiske produktion.


Henriette og Claus Hunsballe har en god balance i deres tætte parløb om jordbærrene. Læs mere om deres jordbærproduktion – også på friland – i Gartner Tidende nr. 4, der udkommer 17. marts. Foto: Annemarie Bisgaard.


Tidligere ’Årets Erhvervsfrugtavler’

2015 – Poul Rytter Larsen, frugtavler, Harndrup
2014 – Klaus Paaske, akademisk medarbejder, Flakkebjerg.
2013 – Stig Sørensen, forsøgsmedarbejder, Årslev.
2012 – Jens Holme Pedersen, frugtavler, Nyborg.
2011 – Thomas Ørskov, frugtavler, Oure.
2010 – Harald Krabbe, frugtavler og vinproducent, Frederiksdal Gods.
2009 – Søren Hvenegaard Lassen, frugtavler, Selleberg.
2008 – Jes Henrik Jensen, driftsleder, Dansk Herregaardsfrugt, Sakskøbing.
2007 – Flemming Jørgensen, frugtavler, Hesselager.
2006 – Ejvin Straarup og Mogens Christensen, frugtavlere i hhv. Humble og Bogense.
2005 – Claus Meyer, kok og frugtavler, Lilleø.
2004 – Laurits Balle, direktør, Dansk Kernefrugt.
2003 – Finn Sloth Larsen, frugtavler, Fejø.
2002 – Vagn Nielsen, frugtavler, Snaptun.
2001 – Erik Ullemose, frugtavler, Oure.

Mindelegatet