Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Politiken sætter i en artikelserie fokus på madspild i fødevarekædens mange led, herunder madspildet i landbruget, som ifølge en ny opgørelse er større end hidtil antaget. Artiklen er eksemplificeret ved et besøg hos Torup Bakkegård & Orelund, som har 500 ton rødkål på lager, der ikke kan sælges. (Foto: Colourbox)

Fokus på madspild

I en artikel giver Politiken et eksempel på madspild fra Torup Bakkegård & Orelund, som står med omkring 500 tons rødkål, der ikke kan sælges.

Danmark og EU har forpligtet sig til FN’s mål om at halvere madspild frem mod 2030. I en artikelserie sætter Politiken fokus på, hvordan det går i fødekædens mange led.


Madspild i marken større end antaget

Fredag den 30. marts – Langfredag – var der fokus på madspildet på marken og andre steder i landbruget, som er større en hidtil antaget ifølge en ny opgørelse.

Madspildet i primærproduktionen var dels beskrevet ud fra en ny undersøgelse lavet af tre nordiske universiteter, dels ved et besøg hos grønsagsproducenterne Jacob og Claus Jacobsen, Torup Bakkegård & Orelund nær Assens.


Ifølge undersøgelsen er madspildet på marken og andre steder i primærproduktionen tre gange større end de 100.000 ton mad, man normalt regner med.

Den nye undersøgelse af landbrugets såkaldte ’sideflow’ – spild – medtager fødevarer, der ikke tidligere var med i beregningerne, nemlig dem der er produceret med det formål, at de skal bruges til menneskeføde, men efterfølgende ender med at for eksempel blive brugt som dyrefoder.


Øg udnyttelsen


Med den nye definition af madspild ønsker man at se, hvor der er potentiale for at øge udnyttelsen af den eksisterende fødevareproduktion, så en større del af de fødevarer, der var tænkt som menneskeføde, ikke ender et andet sted.

Det kunne være gulerødder, der er skæve eller har den forkerte størrelse, eller små kålhoveder, som supermarkederne ikke vil have. Ifølge en spørgeundersøgelse blandt danske gulerodsavlere kasseres 21 procent af gulerødderne med forkert størrelse som den hyppigst angivne årsag.

Alene kategorien ’grønsager’ står for et madspild på 49 millioner kilo.


Foræres væk – eller pløjes ned

På Torup Bakkegård & Orelund er de i år brændt inde med cirka 500 ton rødkål på kølelageret. Årsagen er en kombination af at have plantet for mange, og at kålhøsten på grund af vejret blev overraskende stor.


- Jeg gætter på, at vi kun får solgt omkring 60.000 rødkål. Så er der godt 120.000 tilbage. Det er mange, siger Jacob Jacobsen til tv2fyn.dk den 7. april.


- Det havde været sjovere, hvis vi havde fået dem solgt, og der var blevet glæde af dem ude i de danske køkkener. Det er jo altid træls at smide fødevarer ud, siger den fynske grønsagsavler og pointerer, at det ikke er til at vide, hvor stor procent, man kan skære ind fra marken.

Brødrene Jacobsen vil nu forære rødkålene væk. Hvis det ikke lykkes, bliver de pløjet ned i marken, skriver tv2fyn.dk.