Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
I mange år har der i EU været sat mål på, hvor mange millimeter en agurk må afvige fra sin egen lige linje. Sidste år gav Fødevareministeriet penge til et projekt med afsætning af flere grønsager af anden sortering med det formål at reducere madspildet. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Søg tilskud til kampen mod madspild

Inden længe kan der igen søges om tilskud på op til 500.000 kroner til projekter, der kan minimere madspild i alle led fra jord til bord.

Fra spild af korn ude hos landmanden over fravalg af grimme grønsager i butikkerne til gode gryderetter, der ender i skraldespanden derhjemme.

Madspild findes i mange former og mange steder. Derfor åbner Miljø- og Fødevareministeriet inden sommerferien igen for puljen til projekter, der kan minimere madspild.

Det er anden gang, at puljen åbnes for ansøgninger. Første gang var i 2016, og projekterne fra dengang er nu ved at blive gennemført. I alt er der afsat 3,3 millioner kroner til puljen i 2017.


Fødevaretopmøde i august


Udover puljen sættes der også fokus på forebyggelse af madspild på et internationalt topmøde, World Food Summit – Better Food for More People, i København, den 24.-25. august 2017. Her er danske og internationale profiler inden for gastronomi og fødevarer samlet.

Fødevaretopmødet vil have deltagere fra hele verden, og udover det politiske topmøde vil der være en lang række aktiviteter som blandt andet fødevareudstillingen Bite Copenhagen i Forum.


Gode ideer med madspild i 2016

Sidste år gav puljen anledning til en række forskellige initiativer:

  • Fokus på at afsætte flere anden sorteringsgrønsager – krumme agurker m.m. – fra primærproduktionen.
  • Udvikling og relancering af appen ’For Resten’, der ud over gode resteopskrifter nu også oplyser om datomærkning og den bedste opbevaring af mad.
  • Udvikling og test af en multifunktionel opbevaringsboks til både opbevaring, frysning og opvarmning i mikroovn af restemad.
  • Oplysningskampagnen ’Respekt for maden’, der bl.a. kører i flere supermarkedskæder.
  • Undersøgelse af muligheder for at bruge dynamiske stregkoder, der automatisk giver rabat på datovarer.
  • Praktiske workshops om madspild på 12 danske højskoler, rettet mod både elever og køkkenet.