Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Offentliggørelsen af rapporten Pesticidrester i fødevarer 2016 har givet anledning til en del skriverier i pressen, som især har fokuseret på, at andelen af fund i flere forskellige typer danske grønsager har været stigende i de senere år. (Foto: Colourbox)

Pressen har øje for pesticidrester

En tredobling af antal fund af pesticidrester i danske grønsager fra 2011 til 2016 har givet anledning til en del skriverier i pressen.

Det er ikke gået ubemærket hen i medierne, at Fødevarestyrelsen i 2016 har fundet pesticidrester i hver fjerde danske konventionelle grønsag (27 procent) mod kun i hver tiende (9 procent) i 2011.

Især Politiken og Danmarks Naturfredningsforening har kommenteret resultaterne og sat spørgsmålstegn ved den negative udvikling, og mange andre medier har fulgt trop.


Gulerødder i fokus

Siden 1999, hvor Fødevarestyrelsen begyndte at udgive årlige rapporter om pesticidrester i fødevarer, har fundene i grønsager ligget stabilt på mellem seks og 12 procent. Fra 2013 er tallet vokset i flere forskellige grønsager.

Gulerødder er brugt som et eksempel på den negative udvikling. I 2011 var der fund i syv procent af de danske gulerødder, i 2016 var tallet oppe på 42, det højeste i de sidste 20 år.

Også agurken bliver trukket frem med fund i 68 procent af stikprøverne og i flere af tilfældene med fund af mere end ét middel pr. agurk.


Flere forklaringer

Hverken Fødevarestyrelsen eller Dansk Gartneri har en entydig forklaring på den stigende tendens, hvilket vil kræve et større udredningsarbejde.

Fødevarestyrelsen nævner, at målemetoderne er blevet mere præcise, og at man analyserer efter 15 procent flere pesticider end i 2011.

Våde somre og højere gennemsnitstemperaturer kan også være en del af forklaringen, idet det giver flere svampeangreb.


Dansk stadigvæk bedst

Udviklingen er dog ikke kun negativ. I for eksempel champignon, bønner og hvidkål er der ikke fundet rester i 2016, og i de senere år er der ligefrem konstateret fald i antal fund i danske jordbær og pærer.

Antallet af stikprøver uden påvisninger er stadigvæk lavere i danske produkter i forhold til EU og 3. lande. Samtidig er koncentrationen af de enkelte pesticider ofte lavere i de danske produkter, ligesom der også er markant færre fund med flere pesticidrester per prøve (multible prøver).


Bevar tilliden

Fødevarestyrelsen understreger, at selvom der er sket en udvikling fra et meget lavt niveau til et mindre lavt niveau, er der stadigvæk meget langt fra at udgøre en sundhedsrisiko.

Seniorkonsulent Anne Fabricius, Dansk Gartneri, ærgrer sig over udviklingen og understreger vigtigheden af at bevare tilliden til danske produkter, så forbrugerne fortsat føler sig trygge ved at vælge dansk frugt og grønt.