Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Mange typer dansk frugt og grønt indeholder ikke pesticidrester, kan man læse i Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets rapport fra 1. kvartal 2017 (Foto: Colourbox)

Pesticidrester i kosten 2017 – 1. kvartal

Resultaterne fra den danske pesticidkontrol fra 1. kvartal 2017 viser, at ingen af de påviste sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko.

Afrapporteringen af 1. kvartal 2017 omfatter resultaterne fra prøver af frisk og dybfrossen frugt og grønsager, forarbejdede produkter og kød – både konventionelle og økologiske produkter. I kvartalsrapporten indgår både resultater for prøver udtaget som repræsentative for det danske marked (stikprøver) og prøver udtaget på grund af mistanke.

Rapporten viser resultaterne af de enkelte afgrøder fra de enkelte producentlande. Det fremgår, hvor mange prøver der er undersøgt, antal prøver uden påviste rester, antal med påviste rester under MRL og antal med rester over MRL.

Der er ingen informationer om, hvilke midler, der er tale om, og hvor højt indholdet af eventuelle rester er, kun når der er tale om overskridelser af MRL-værdien.

En udfordring er, at der i mange af afgrøderne kun er tale om én eller ganske få stikprøver, derfor skal tallene tages med forbehold.

 

En del prøver med overskridelser

I alt blev der fundet otte prøver frugt/grønt med overskridelser af MRL-værdien, heraf en med dansk selleri med restindhold af prothioconazol på 0,014 mg pr. kg, hvilket ikke er signifikant større end grænseværdien. 

I frugt/grøntprøver udtaget på baggrund af mistanke blev der fundet tre prøver fra Thailand – cha-om, forårsløg  og padanusblade - med overskridelser.

Mange danske produkter uden rester
Et blik over tallene viser, at der er mange danske produkter uden pesticidrester:

  • Agurk (2 prøver)
  • Champignon, øko (1 prøve)
  • Champignon (2 prøver)
  • Gulerod, økologisk (4 prøver)
  • Kartoffel, økologisk (4 prøver)
  • Kartoffel, ny (1 prøve)
  • Løg, økologisk (1 prøve)
  • Løg (5 prøver)
  • Rødbede (1 prøve)
  • Skalotteløg (1 prøve)
  • Svampe, dyrkede (økologisk) (1 prøve)
  • Tomat (2 prøver)

 

Stikprøver med fund

I gruppen med fund i en mindre del af stikprøverne er der:

  • Gulerod (14 pct. / 7 prøver)
  • Kartoffel (15 pct. / 13 prøver)

I gruppen, hvor der er fundet en høj andel af stikprøver med indhold af rester, er der:

  • Selleri (67 pct. / 3 prøver – heraf én med overskridelse af MRL)
  • Æble (38 pct. / 8 prøver)

 

Økologisk prøver uden rester

Ingen af de økologiske stikprøver indeholdt pesticidrester. 

Kvartalsrapporten kan læses her.