Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Efter et vellykket pilotprojekt i Qatar skal en norsk ingeniør nu bevise, at han i et specialbygget væksthus kan producere agurker i Jordans ørken til en konkurrencedygtig pris. (Foto: Sahara Forest Project)

Væksthusproduktion af agurker i Jordans ørken

En norsk ingeniør prøver at producere agurker i et af verdens varmeste og tørreste områder ved hjælp af saltvand og solenergi i et specialbygget væksthus.

Hans Majestæt Kong Abdullah II af Jordan og Hans Kongelige Højhed Kronprins Håkon af Norge indviede torsdag den 7. september 2017 Sahara Forest Project Launch Station ved Aqaba i Jordan.

På i alt tre hektar skal denne forsøgsstation ved hjælp af kendt teknologi sammensat på nye måder søge at bevise, at det er muligt at producere bæredygtig frugt og grønt på et af jordens varmeste og tørreste steder.

Hans Majestæt Kong Abdullah II af Jordan, t.h., og Hans Kongelige Højhed Kronprins Håkon af Norge indviede torsdag den 7. september 2017 Sahara Forest Project Launch Station i Jordan.
Hans Majestæt Kong Abdullah II af Jordan, t.h., og Hans Kongelige Højhed Kronprins Håkon af Norge indviede torsdag den 7. september 2017 Sahara Forest Project Launch Station i Jordan. Foto: www.saharaforestproject.com.


Vellykket pilotprojekt

Projektet bruger sol, saltvand, ørken og CO2 til at producere fødevarer, ferskvand og ren energi, og hvis det lykkes, vil det være et fremskridt i kampen for at håndtere de globale klimaforandringer.

Efter et vellykket pilotprojektforløb i Qatar er det specialdesignede væksthus flyttet til det sydlige Jordan.

Her skal den norske ingeniør Frank Utsola søge at bevise, at det blandt andet kan lade sig gøre at dyrke agurker i områder med 40 graders varme.


Halvering af vandforbrug


I alt 60 forskere fra hele verden har været involveret i at udvikle Sahara Forest Project.

Helt grundlæggende handler det om at maksimere udnyttelsen af tre gratis ressourcer – havvand, sollys og varme – for på den måde at gøre det rentabelt at dyrke frugt og grønt, hvor der er masser at ubenyttet jord, nemlig i ørkenen.

Hver en dråbe vand er kostbar, så luftfugtighed, temperatur og træk styres præcist i væksthuset for at spare på vandet. Det er allerede nu lykkes at bringe vandforbruget ned på under det halve af, hvad der anvendes i et normalt væksthus.

Den norske ingeniør Frank Utsola skal søge at bevise, at det kan lade sig gøre at dyrke agurker i væksthus i områder med 40 graders varme.
Den norske ingeniør Frank Utsola skal søge at bevise, at det kan lade sig gøre at dyrke agurker i væksthus i områder med 40 graders varme. Foto: www.saharaforestproject.com.


Køling med saltvand

Havvand bliver afsaltet ved brug af solkraft, og det bruges også til at holde temperaturen stabil i væksthuset. I den ene ende af huset lader man den tørre ørkenvind blæse gennem en hullet væg, som konstant overrisles med havvand.

Dermed bliver den indtrængende luft fugtig og væsentlig koldere end udenfor. Systemet bruger kun lidt elektricitet og er alligevel i stand til midt på sommeren at sænke temperaturen inde i væksthuset fra 40 til 25 grader.


Produktion året rundt

Det lettere afsaltede restvand fra væksthuset bliver ført udenfor, hvor det bruges til at dyrke saltelskende planter (halofytter) til foder eller som råstof til bioenergi. Til sidst bliver det endelige restprodukt – rent salt – opsamlet og solgt.

På denne måde er det muligt at dyrke grønsager året rundt under næsten optimale betingelser.

Udbyttet skal dog være højt for at kunne dække omkostningerne til at få saltvand ind fra havet og trække salt ud af det.


På markedsvilkår

Når den norske ingeniør har fået anlægget op at køre, er det planen, at det skal udvides til et fuldskala anlæg på 20 hektar, som skulle gøre det muligt at dyrke grønsager, der er konkurrencedygtige på markedsvilkår, skriver Ingeniøren og Sahara Forest Project.

Det ambitiøse projekt er blevet til ved finansiel støtte fra især den norske regering og EU.


Fakta

  • Forsøgsstationen råder over tre hektar.
  • To væksthuse med et totalareal på 1.350 m2.
  • Udendørs areal til produktion af planter på 3.200 m2.
  • Udbyttet i pilotanlægget blev 75 kilo agurker pr. m2 pr. år.
  • Totalproduktion af grønsager på op til 130.000 kilo årligt.
  • Produktion af 10.000 liter vand per dag.
  • Elproduktion ved hjælp af solceller.
  • Saltbassiner til produktion af salt.

Læs mere på www.saharaforestproject.com.