Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Deltagerne i en grønsagsmarkvandring på Kalø Økologiske Landbrugsskole og Gartneriet Helges kiggede indenfor i Kalø Økologis stalddørssalg og en nyåbnet gårdbutik. (Foto: Stig F. Nielsen)

Økologisk sommeraften i grønsagerne

Gartneriet Helges og Kalø Økologisk landbrugsskole viste en varieret produktion frem på en spændende gartnerivandring.

Økologisk Landsforening inviterede til markvandring på Kalø Økologiske Landbrugsskole og Gartneriet Helges under overskriften ’Økologisk sommeraften mellem grønsagerne’.

De holdt, hvad de lovede: Onsdag den 14. juni var en skøn sommeraften, hvor aftenens vært, Helge Bülow, fortalte og gav gode råd om dyrkning af økologiske grønsager.


Mangel på økologisk frugt og grønt

Baggrunden for afholdelse af markvandringerne er, at der er stor mangel på økologisk frugt og grønt.

Som Peter Søndergaard, Økologisk Landsforening sagde i sin velkomst: ”Forbrugerne river de økologiske varer ned af hylderne. De efterspørger dansk økologisk frugt og grønt – og meget gerne lokale produkter”.

Det er tredje år i træk, at Økologisk Landsforening arrangerer en sommermarkvandring hos en økologisk grønsagsproducent.

I år havde man valgt Kalø Økologiske Landbrugsskole som vært som en opfølgning på de grønsagskurser, der har været afholdt på stedet i løbet af foråret 2017.


Fra i år er der etableret et ’stærkt brand’ - Kalø Økologi – som er et producentsamarbejde mellem flere økologiske fødevareproducenter. Foto: Stig F. Nielsen.


Kalø Økologi – et stærkt brand

Helge Bülow har flere kasketter på: Dels er han ansat på landbrugsskolen som pædagogisk leder, underviser i produktion af grønsager og leder af skolens gartneri. Dels har han sit eget gartneri ’et stenkast væk’ med produktion af jordbær, grønsager, æbler og æblemost.

Helge Bülow har igennem tre år haft stalddørssalg ved landbrugsskolen, men fra i år sker der noget nyt: Der er etableret et ’stærkt brand’ – Kalø Økologi.

Kalø Økologi er et producentsamarbejde mellem flere økologiske fødevareproducenter, og lørdag den 10. juni blev en ny gårdbutik lige ved siden af stalddørssalget indviet.


Et blik ind i den nyåbnede gårdbutik, hvorfra der er en dør ind til stalddørssalget. Foto: Stig F. Nielsen.


Gårdbutik og stalddørsslag dør om dør

Indtil videre er landbrugsskolen, Gartneriet Helges samt Karensminde i Følle med i Kalø Økologi.

I gårdbutikken, som har åben fredag, lørdag og søndag, er der to frysere med kød. I sortimentet er der kalvekød samt skovkyllinger. På sigt skal der være grisekød fra skolens sortbrogede grise samt lamme- og gedekød.

I stalddørssalget, som har åbent hver dag, er der grønsager, jordbær, æbler, Helges æblemost, æg samt brød og kager fra skolens køkken.


Udsnit af stalddørssalget med æg, brød og kager fra skolens køkken samt frugt og grønt på hylder (ikke med på foto): Foto: Stig F. Nielsen.


Fordobling af areal i år


Skolen og Helge driver tilsammen 60 hektar, hvoraf de godt 12 hektar er grønsager, frugt og bær.

Afsætningen sker primært fra stalddørssalget og gårdbutikken, men lokale restauranter blandt andet Molskroen aftager produkter samt enkelte lokale køkkener og engroshandlere. Affald og rester ’afsættes’ til hønsene.


Helge Bülow, t.h., fortæller om og demonstrerer produktion af speedlingsmåplanter. Foto: Stig F. Nielsen.



Fokus på tidlige produkter

I skolens grønsagsmark er der diverse løg, kål, beder m.v. Helge Bülow understregede, at det var vigtigt, at have så tidlige grønsager som muligt for at kunne åbne for sit salg og tilfredsstille forbrugernes efterspørgsel på årets allerførste grønsager.

- Nogle gange må man gå på kompromis med god dyrkningspraksis og vride mulighederne lidt. Nogle gange bliver det en succes, andre gange ikke, konstaterer Helge Bülow.

Udfordringen på landbrugsskolen er blandt andet, at jorden er stiv, og at elevernes timer i grønsagsdyrkning er skemalagte, hvor vejr og vind ikke altid er optimalt for den planlagte undervisning og arbejde.


Fra den nye plastiktunnel, hvor der er tomter, agurker, peber, chili samt krydderurter. Foto: Stig F. Nielsen.



Kålmark med plejespor

I kålene er der indlagt ’plejespor’, en ting Helge ville have forsvoret skulle være i en økologisk grønsagsmark, men sidste års voldsomme angreb af kålmøllet overbeviste ham om, at det var praktisk.

Kålene skulle have været dækket med fiberdug for at beskytte mod kålfluer, men det var én af de ting, de ikke nåede. Til gengæld er der ikke mange kål i nærheden, så kålfluerne plejer ikke at være et problem.


Helge Bülow fortæller om udfordringen med uens økologiske vækstmedier. Foto: Stig F. Nielsen.


Tunnel til småplanter og grønsager


Stort set alle grønsager bliver etableret som småplanter, de selv producerer i en ud af de tre plasttunneller, skolen råder over.

En udfordring er, at det økologiske vækstmedium er meget uens: Nogle sække er gode, mens andre indeholder noget, hvor planterne slet ikke vil gro.

I tunellerne bliver der produceret tomater – ni forskellige sorter for at vise forskelligheden: Agurker, peber og chili med krydderurter ude i kanten.


Helge Bülow ved plantemaskinen, de bruger til alle speedlingplanterne. I baggrunden står den gamle plantemaskine, som stadigvæk bliver brugt til eksempelvis græskar. Foto: Stig F. Nielsen.


Ældre maskinpark

Maskinparken består blandt andet af en gammel plantemaskine, som Helges far købte brugt i 1956. Den bliver stadigvæk brugt til squash og græskar, mens en nyere model tager sig af resten.

En hjemmebygget lugevogn var netop blevet afprøvet samme dag, hvor det blev konstateret, at der var plads til forbedringer.

Radrenseren er bygget sammen af tre forskellige redskaber og er monteret på en MF 135 uden krybegear, så hastigheden er rigelig høj. Et sæt fingerhjul har ligget på gulvet siden 2008.

- Nu skal vi have prøvet at få dem monteret på radrenseren for at reducere antallet af lugetimer, håber Helge Bülow.

Helge Bülow har 0,5 hektar jordbær og satser på den tidlige del af sæsonen, så han har mulighed for at holde ferie sammen med konen. Jordbærrene giver en god omsætning, og han anbefalede da også jordbær som en god afgrøde til mindre producenter.


Den hjemmebyggede lugevogn til seks personer, som fik sin debut den 14. juni. Foto: Stig F. Nielsen.


Mange gode intentioner, men …


En kort køretur førte gruppen ud til et lejet areal med to hektar kartofler (ni sorter) og grønsager.

Her var der flere gode faglige diskussioner om for eksempel ukrudtsbekæmpelse i kartofler og håndtering af disse, når kartoffelskimlen angriber: Brænde toppen, toppe af – eller simpelthen ikke gøre noget.

Et andet emne var udplantning af sukkermajs i flere hold kontra udsåning af forskellige sorter.

Skolen råder ikke over en majssåmaskine, og udplantningen af to forskellige sorter på fire tidspunkter fungerer godt. Planen var, at første hold skulle plantes omkring 1. maj og dækkes med fiberdug.

- Det lykkedes ikke i år. Man har mange gode intentioner, men så står hverdagen og banker på. Sådan er det at være grønsagsavler, konstaterer Helge Bülow med et stort smil.