Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Der blev smagt på nye æble- og pæresorter, da et panel på ni deltagere var inviteret til æble- og pæresmagning på Aarhus Universitet i Årslev sidst i oktober. Forsøgsmedarbejder Anette Sørensen, Årslev, t.h., uddelte smagsprøver af sorterne under smagningen. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Smag på nye æble- og pæresorter

På forsøgsstationen i Årslev testes en række nye æble- og pæresorter til økologisk dyrkning. Smagen af de nye sorter varierer meget.

Der udvikles hele tiden nye sorter. For at en ny sort finder vej til plantagerne og forbrugerne, skal den opfylde flere krav.

En ny sort skal helst være let at dyrke og være modstandsdygtig mod sygdomme og skadedyr – det gælder ikke mindst i økologiske plantager. Og så skal sorten smage godt, hvis den skal have en chance for at lande i forbrugernes indkøbsvogn.

Men smag og behag er forskellig. Derfor kan både syrlige, søde, saftige, hårde og aromatiske æbler og pærer have hver sin berettigelse.

Det viste sig også, da der blev smagt på forskellige æble- og pæresorter, der indgår i et projekt finansieret af FØL og GAU. I projektet afprøves robuste sorter af æbler og pærer til økologisk dyrkning i 2016-2018. Sorterne dyrkes på forsøgsstationen i Årslev, der hører under Aarhus Universitet.

Fire æblesorter og fem pæresorter – anonymiseret med hvert sit nummer – indgik i prøvesmagningen den 26. oktober, hvor et panel var indkaldt til at smage på de spisemodne sorter, der indgår i projektet med ’Robuste sorter af æbler og pærer til økologisk dyrkning 2016-2018’.
Fire æblesorter og fem pæresorter – anonymiseret med hvert sit nummer – indgik i prøvesmagningen den 26. oktober, hvor et panel var indkaldt til at smage på de spisemodne sorter, der indgår i projektet med ’Robuste sorter af æbler og pærer til økologisk dyrkning 2016-2018’. Foto: Annemarie Bisgaard.


To prøvesmagninger i alt

For at få en vurdering af, hvordan disse sorter smager, indkalder forsøgsleder og konsulent Hanne Lindhard et panel til to smagninger af de i alt 22 æble- og pæresorter, der indgår i projektet.

Den første smagning fandt sted torsdag den 26. oktober, hvor fire af æblesorterne og fem af pæresorterne var spisemodne. Næste smagning finder sted om en måneds tid, når de sidste sorter i projektet er spisemodne.

Sorterne er alle af udenlandsk oprindelse, blandt andet fra Norge, Frankrig, Moldavien, Tjekkiet, Schweiz og Belgien. De er udvalgt efter kriterier for egnethed til dyrkning i dansk klima og forventet robusthed mod sygdomme og skadedyr.


Æblesorter i første smagning

  • Sansa
  • Zonga
  • Alkmene
  • Santana

Pæresorter i første smagning

  • Kristina
  • Celina (QTee)
  • Carola
  • Fritjof
  • Katrine

Paneldeltagerne smagte udskårne ’både’ af hver pære- og æblesort. Her den svenske sort Carola.
Paneldeltagerne smagte udskårne ’både’ af hver pære- og æblesort. Her den svenske sort Carola. Foto: Annemarie Bisgaard.


Bedømmelser


Smagepanelet bestod af ni personer, hvoraf de fleste var medarbejdere på forsøgsstationen i Aarslev, men også en konsulent og en frugtavler deltog.

Smagningen foregår ved, at hver deltager smager på et par udskårne stykker frugt med skræl af den enkelte sort, som er betegnet med et nummer.

For hver sort udfylder deltagerne et skema og giver karakterer for skræl, sukker, syre, fasthed, aroma, modenhed m.m. på en skala fra1 til 10.


Forsøgsleder og konsulent Hanne Lindhard stod for prøvesmagningen i laboratoriet i Aarslev og fortalte om sorterne, der indgår i projektet.
Forsøgsleder og konsulent Hanne Lindhard stod for prøvesmagningen i laboratoriet i Aarslev og fortalte om sorterne, der indgår i projektet. Foto: Annemarie Bisgaard.


Santana er referencesort


Efter smagning af den enkelte sort, satte Hanne Lindhard navn på sorten og fortalte lidt generelt om den. Derefter snakkede panelet om sorten, og hvordan de oplevede spisekvaliteten.

Referencesorten i forsøget er den hollandske sort Santana, der er en krydsning mellem Elstar og Priscilla. Den blev af flere i panelet vurderet som den bedste af de sorter, der blev prøvesmagt.

Ud over de ni sorter i projektet blev der også foretaget en ekstraordinær smagning af sorten Red Love, der har meget rødt frugtkød, og af rød most produceret af Red Love.

Den svenske pæresort Carola, t.v., der er en krydsning mellem Johantorp og Doyenne du Comice, fik af panelet en kommentar om, at skrællen har en syrlig, astringerende smag.  Den norske pæresort Fritjof, t.h., vurderede smagspanelet til at have et smøragtigt frugtkød men uden meget smag.
Den svenske pæresort Carola, t.v., der er en krydsning mellem Johantorp og Doyenne du Comice, fik af panelet en kommentar om, at skrællen har en syrlig, astringerende smag. Den norske pæresort Fritjof, t.h., vurderede smagspanelet til at have et smøragtigt frugtkød men uden meget smag. Foto: Annemarie Bisgaard.



Æblesorten Sansa, t.v., der er en krydsning mellem Gala og Alkmene, blebv af smagspanelet vurderet som sød, lidt kedelig og måske overmoden. Den belgiske æblesort Zonga, t.h., der er en krydsning mellem Alkmene og Delcorf, har en lidt sej skræl og en god sød-syrlig smag. Det er en søster til sorten Zari, men ifølge smagspanelet smager Zonga ikke helt så godt som Zari. Foto: Annemarie Bisgaard.


Frugtavler Poul Rytter og økologikonsulent Maren Korsgaard smager, vurderer og noterer karakteristika for en af pæresorterne i prøvesmagningen den 26. oktober 2017.
Frugtavler Poul Rytter og økologikonsulent Maren Korsgaard smager, vurderer og noterer karakteristika for en af pæresorterne i prøvesmagningen den 26. oktober 2017. Foto: Annemarie Bisgaard.


Alle pæresorter i projektet

  • Premiere
  • Kristina
  • Celina
  • Carola
  • Anna
  • Fritjof
  • Ingeborg
  • Conference
  • Alexander Lucas
  • Katrine

Alle æblesorter i projektet

  • Sansa
  • Zonga
  • Alkmene
  • Santana
  • Tells 47/05
  • Galiwa
  • HL 782
  • NZ 4
  • Galant
  • Fragance
  • Maribelle