Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Tysklands samlede areal med træfrugt er de seneste fem år steget med cirka 4.300 hektar. Æblerne står for cirka halvdelen af denne stigning, godt 2.200 hektar. Arealet med sødkirsebær er på fem år steget med 810 hektar. (Foto: Colourbox)

Markant stigning i tysk areal med træfrugt

De seneste fem år er tysk areal med æbler, pærer, sødkirsebær, blommer og mirabeller steget markant.

Æbler er den vigtigste art af træfrugt i Tyskland. I 2017 er der knapt 34.000 hektar med æbler ud af et total areal med træfrugt på knapt 50.000 hektar.

Den næststørste træfrugt kultur i Tyskland er sødkirsebær med godt 6.000 hektar efterfulgt af blommer med godt 4.000 hektar og pærer med godt 2.100 hektar.

Antallet af tyske bedrifter med træfrugt er på godt 7.167, hvoraf de 5.682 dyrker æbler, godt 4.000 dyrker sødkirsebær, og knapt 4.000 bedrifter dyrker blommer. Det skriver EFM.


Flere æbler, færre surkirsebær, mere økologi

De sidste fem år er det tyske areal med æbler øget syv procent – det svarer til 4.300 hektar – ifølge det tyske statistikkontor www.destatis.de. Bemærkelsesværdigt er det, at godt to tredjedele af træfrugtarealet er plantet til med æbler, mens kun fire procent af arealet er med pærer.

Arealet med surkirsebær i Tyskland er gået ned ad bakke de sidste fem år. Der er sket et fald på 15 procent, så arealet i dag er på 1.948 hektar, hvoraf de 174 hektar dyrkes økologisk. Antallet af bedrifter med surkirsebær er på 1.225, heraf 112 økologiske.

Ud af de 7.167 bedrifter med træfrugt har 12 procent omlagt til økologi. Det betyder, at der er 857 økologiske bedrifter med træfrugt. Det er især æbleplantager, der er lagt om til økologi, nemlig 777 bedrifter med i alt 5.682 hektar økologiske æbler. Det vil sige, at 17 procent af det tyske æbleareal dyrkes økologisk.
Areal med kerne- og stenfrugt og antal bedrifter i Tyskland i 2017.
Areal med kerne- og stenfrugt samt antal bedrifter i Tyskland i 2017.



Mest til frisk konsum


De fleste tyske æbler, 83 procent, dyrkes til frisk konsum. Den største sort er Elstar med 6.700 hektar, Braeburn med godt 2.800 hektar og Gala med næsten 2.400 hektar. De vigtigste pæresorter er Conference, Alexander Lucas og Williams.

Også de fleste sødkirsebær, 65 procent, dyrkes med henblik på frisk konsum. For blommernes vedkommende er tallet 80 procent. Til gengæld går 82 procent af surkirsebærrene til industri.


Strukturudvikling

I perioden 2012-2017 er antallet af bedrifter med træfrugt faldet med fire procent fra cirka 7.450 til 7.167 bedrifter.

I samme periode er gennemsnitsstørrelsen på bedrifter med træfrugt steget fra 6,1 hektar til 7,0 hektar.

De største tyske arealer med sten- og kernefrugt findes i Baden-Württemberg med 18.300 hektar. Dernæst kommer Niedersachsen og Rheinland-Pfalz. De vigtigste dyrkningsområder er ved Bodensøen, langs Rhinen og i Altes Land.

Udbyttet i tyske plantager med træfrugt i 2016 og 2017. Tallene for 2017 er foreløbige.
Udbyttet i tyske plantager med træfrugt i 2016 og 2017. Tallene for 2017 er foreløbige.