Vi bruger Cookies

Ved at benytte gartnertidende.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Pometet i Taastrup holdt Bærfestiavl fredag den 28. juli, hvor flere hundrede interesserede så mangfoldigheden af arter og sorter indenfor bær. Akademisk medarbejder og konsulent Maren Korsgaard – i den røde jakke i baggrunden – fortæller her om stikkelsbær, som Pometet har ikke mindre end 122 sorter af. (Foto: Annemarie Bisgaard)

Bærfestival med succes

Pometet i Taastrup satte fokus på bær, da de for første gang slog dørene op til en festival og viste den store diversitet, der findes i danske bær.

Bilerne var parkeret kofanger ved kofanger på begge sider af Agrovej i Taastrup fredag den 28. juli. Alle ville være med til Danmarks første Bærfestival, da Pometet den eftermiddag slog gitterlågerne op i fire timer og bød interesserede indenfor.

Trods sommerferietid besøgte mere end 300 gæster festivalen, der bød på mange interessante muligheder for at få viden om bær, og ikke mindst se og smage mangfoldigheden i Pometets bærsamlinger.

Et af de mange tilbud var en rundvisning i Pometets 13 hektar store område. Her fortalte Maren Korsgaard – forsøgsmedarbejder og konsulent – om genbankens over 200 forskellige jordbærsorter, 60 ribssorter, 122 stikkelsbærsorter samt sorter med brombær, hindbær og hyld.


Pometmester Lisbet Dahl Larsen har siden 2009 været daglig leder af Pometet, der dækker et areal på 13 hektar fordelt på cirka 1.900 sorter og nummersorter med op til fem kopier af hver plante. Foto: Annemarie Bisgaard.



Danmarks nationale genbank

Pometet er en samling af frugttræer og -buske. Samlingen er meget omfattende, blandt andet er der 750 æblesorter. Indenfor andre frugtarter er der typisk 60-120 sorter af hver art.

Samlingen er en genbank og indgår i Nordisk Genbank, der har til formål at bevare genetiske ressourcer indenfor kulturplanter, tillempet dyrkning i bestemte kulturområder. Pometet bliver til daglig også brugt til både undervisning og forskning på KU.

De sidste otte år har pometmester Lisbet Dahl Larsen stået for den daglige ledelse af Pometet. Sammen med et par faste medarbejdere sørger hun for vedligeholdelse, formering og fornyelse af genbankens samlinger.


122 forskellige stikkelsbærsorter – fra gulgrønne til næste sorte – blev præsenteret i lange baner på Pometets Bærfestival. På den måde blev mangfoldigheden og sorternes forskellighed meget synlig. Stikkelsbærsamlingen er den største i Skandinavien. Foto: Annemarie Bisgaard.


Pometet har 60 forskellige sorter af ribs i mange farvenuancer fra helt gennemsigtige til rosa og dybt mørkerøde. Alle var linet op til besigtigelse for de mange besøgende ved Pometets Bærfestival. Foto: Annemarie Bisgaard.


Bær i lange baner


Et af formålene med festivalen er at vise den brede mangfoldighed af bærsorter i den danske genbank samt at give en forståelse for vigtigheden af at bevare disse plantegenetiske ressourcer.

I Pometets plantage er der eksempelvis 122 sorter af stikkelsbær, 60 sorter af ribs og otte sorter af solbær.

- Når der ikke er flere solbærsorter skyldes det, at der for nogle år siden var sygdom i buskene, der dengang blev ryddet. Ærgerligt, for så har vi ikke længere mulighed for at genskabe det genetiske materiale, siger Lisbet Dahl Larsen.


Sensoriker Michael Bom Frost, Nordic Food Lab, lærte deltagerne, hvordan de bliver gode til at smage. En af smageegenskaberne er mundfølelsen, hvor man mærker på teksturen, frugtens skal og frugtens indre samt mundens fornemmelse af frugtens overflade. Foto: Annemarie Bisgaard.


Lær at smage….

Et af de populære indslag på Bærfestivalen var Smageskolen, som sensoriker Michael Bom Frost, der til daglig er leder af Nordic Food Lab, stod for. Hans arbejdsfelt er fødevaredesign og forbrugeradfærd på KU.

- Der findes ikke mange specifikke ord for smagen af forskellige bær, og det er svært at lave lister, der dækker alle typer bær, sagde Michael Bom Frost, der lærte lærte deltagerne at sætte ord på smagen af hyldeblomstsaft og friske ribs.

- Når det gælder bær, kan man for eksempel lægge mærke til duften, smagen og mundfølelsen. Duften gælder både blomster, plantedele og frugter. Smagen handler dels om grundsmagen (sød, sur, bitter eller umami), dels eftersmagen, fortalte Michael Bom Frost.


Lektor Torben Toldam-Andersen, KU, har en lidenskab for vin produceret af dansk frugt. Her står han i vinkælderen under Pometets hovedbygning med en gammel flaske vin fra 1960’erne lavet af danske kirsebær - dengang produktionen af dansk kirsebærvin og -likør var stor. Som formand for Dansk Forum for Frugtvin håber han, at dansk frugtvin snart får en renaissance. Foto: Annemarie Bisgaard.


Vin af danske stikkelsbær

Sidste punkt på Bærfestivalen var et besøg i vinkælderen sammen med lektor Torben Toldam-Andersen, der har en stor passion for vin produceret af dansk dyrket frugt. Han fortalte om mulighederne for brug af danske bær til vin – et potentiale, der langt fra er udnyttet, mener han.

På Pometet eksperimenterer Torben Toldam-Andersen med forskellige vinsorter for at finde de bedst egnede til dansk klima. Men han ser også et store muligheder i at bruge danske bær til frugtvin af høj kvalitet, og han håber, det lykkes at få gang i et nyt projekt med stikkelsbær til vin.

- Ifølge historiske kilder skulle stikkelsbær være det bær, der giver den mest velsmagende frugtvin. Kombineret med de mange sorter i vores samling, vil det være oplagt at finde ud af, hvilke der er bedst egnede, fastslog Torben Toldam-Andersen, der mener, at dansk frugtvin kan være en af vejene for at bevare dansk frugtproduktion.


Plantedoktorerne – alias konsulenterne Hanne Lindhard, t.v., og Maren Korsgaard – svarede på spørgsmål om sygdomme og skadedyr i frugt og bær ved Pometets Bærfestival. Foto: Annemarie Bisgaard.


I gamle dage lavede man også mad med bær. På Bærfestivalen tilbød ’køkkenpiger’ fra Frilandsmuseet stikkelsbærsuppe, ribsgele, jordbærmarmelade og alliancemarmelade baseret på opskrifter fra 1897-1914. Desuden serverede de en velsmagende romkrukke – en drik, der skal laves i løbet af sommeren i takt med, at bærrene modner. Foto: Annemarie Bisgaard.


Bærfestivalen bød på en lang række aktiviteter i Pometet, der på dagen tog sig ud fra sin allerbedste side – en nydelse at gå rundt i og blive inspireret af.




Fakta

  • Bærfestivalen var støttet af Miljø- og Fødevareministeriet.